Linkuri accesibilitate

Liberal-democrații rămân în opoziție


…și spun că nu au de gând să formeze vreun guvern nou cu Partidul Democrat, care ar face presiuni asupra lor.

Un fruntaș al PLDM a repetat astăzi că liberal-democrații rămân în opoziție și nu au de gând să formeze vreun guvern nou cu Partidul Democrat care ar face presiuni asupra lor. Deputatul Tudor Deliu le-a vorbit jurnaliștilor în marginea audierilor de la Curtea Constituțională despre lipsirea lui Vlad Filat de imunitate, în timp ce liberalii și grupul Leancă au lansat noi apeluri la împăcare. Relatează Diana Răileanu:

Soarta unei coaliții majoritare pro-europene este incertă la moment. Deşi au promis să prezinte un acord de guvernare la finele săptămânii trecute, partidele negociatoare nu s-au mai întâlnit la masa tratativelor. De vină ar fi „războiul nervilor” - cum a numit liderul liberal Mihai Ghimpu neînţelegerile dintre democraţi şi liberal-democraţi.

După ce a îndemnat PLDM să renunţe la supărare, Mihai Ghimpu a făcut apel şi către PD - să-şi schimbe tactica în dialogul cu liberal-democraţii, aluzie la recenta declaraţie a lui Marian Lupu, că PD-ul a pierdut mult timp prețios în așteptarea răspunsului de la un partid care „nici nu poate răspunde, pentru că acest partid mai există doar cu numele”.

Unul din fruntaşii liberal-democraţilor, deputatul Tudor Deliu, a insistat astăzi că fracţiunea din care face parte nu vine la negocieri şi că se declară în opoziţie:

„Noi le mulţumim că ne cheamă la negocieri, dar nu cred că are rost să ne cheme atât de mult, după săptămâni în care ne-au blamat. Mă refer mai mult la Partidul Democrat care a declarat că ei nu discută cu Partidul, dar vor discuta cu deputaţii aparte şi sunt siguri că unii se vor duce. Iată că au trecut, Slavă Domnului, de la data de 29 octombrie foarte mult timp şi Partidul Democrat trebuia să se convingă că fracţiunea partidului nostru este unitară şi acţionează solitar”.

Tot mai mulţi analişti politici anticipează că, în lipsa PLDM, democraţii ar putea apela la comunişti sau socialişti pentru a forma o majoritate în Parlament. Într-o emisiune găzduită de filiala din Chişinău a postului rus de televiziune RTR, liderul PCRM Vladimir Voronin a menţionat că democraţii, socialiştii şi comuniştii au 64 de voturi în Parlament: pot forma guvernul, iar peste câteva luni să aleagă şi un nou preşedinte de ţară.

Aflat în vizită la Bruxelles, cu ocazia împlinirii a unui an de la ratificare de către Parlamentul European a Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, speakerul democrat Andrian Candu, a trebuit să răspundă în faţa diplomaţilor europeni cât de posibilă este crearea unei guvernări de centru-stânga în Republica Moldova. Preşedintele Parlamentului de la Chişinău a afirmat că există suficiente forţe pro-europene pentru a forma un guvern, dar nu exclude o cooperare cu PCRM pentru alegerea preşedintelui:

„Frică mi-i că va veni momentul lunii martie şi aprilie a anului viitor când va trebui să alegerm preşedintele Republicii Moldova în Parlament, iar cifrele, matematica spune că vom avea nevoie de un anumit dialog şi un anumit angajament şi împreună cu Partidul Comuniştilor, în aşa fel, găsind un anumit compromis, dacă vreţi, în a identifica o persoană ce urmează să fie aleasă ca preşedinte al Republicii Moldova, care, eventual, să nu aibă nicio legătură cu clasa politică”.

Atât liderul liberal Mihai Ghimpu, cât şi Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova, şi-au avertizat astăzi foştii colegi de coaliţie că neînţelegerile acestora riscă să declanşeze mecanismul anticipatelor – deznodământ preferat de socialiştii lui Igor Dodon. Astăzi, într-un interviu pentru Europa Liberă, liderul PSRM, a declarat că în nici un caz partidul său nu va accepta să facă parte din vreo coaliţie de guvernare în actuala legislatură.

Potrivit legislaţiei Parlamentul are la dispoziţie trei luni pentru numirea unui nou guvern, după demiterea, la 29 octombrie, a celui condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ.

Previous Next

XS
SM
MD
LG