Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info


Invitata rubricii este Sorina David.

„Cu datorii de zeci de milioane de lei pentru procurarea medicamentelor, dar cu loturi de medicamente cumpărate supra plan, care stau să expire de azi pe mâine -aceasta este situația paradoxală de la Spitalul Clinic Republican. Actualul manager spune că fosta conducere a lăsat „drept moștenire” un lot de preparate în valoare de milioane de lei, care în scurt timp vor trebui aruncate la gunoi.

Spitalul a format din 2010 și până acum datorii de 98 de milioane de lei, dintre care 45 de milioane de lei sunt restanțe la plata medicamentelor. Cu toate acestea, instituția va arunca la gunoi medicamente în valoare de 1,2 milioane de lei. Asta din motiv că în curând expiră termenul de valabilitate a acestor preparate.

Pedepse mai puțin severe pentru moldovenii care nu își cumpără poliță medicală obligatorie. Dacă acum aceștia pot fi penalizați retrospectiv, adică pentru ultimii trei ani când nu au plătit pentru asigurarea medicală, deputații propun ca pe viitor amenzile să fie aplicate doar pe perioada unui singur an, iar datoriile anterioare să fie anulate.

Fost partener de afaceri al familiei Voronin a fost numit vicedirector la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Este vorba despre Ivan Antoci, fost vicedirector și director interimar la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată”. Antoci este și membru al Partidului Democrat din Moldova, acesta nu a explicat cum a ajuns la Agenția Medicamentului, dar a ținut să spună că se pricepe în achiziții.

Spitalele private ar urma să primească bani de la Compania Națională de Asigurări în Medicină numai pentru serviciile pe care nu le vor putea acoperi spitalele publice și numai după ce vor fi selectate printr-o procedură de licitație publică. Inițiativa aparține Ministerului Sănătății. Instituțiile private și-au manifestat deja indignarea și declară că astfel le sunt încălcate drepturile la libera concurență. Documentul este deocamdată supus dezbaterilor publice și apoi urmează să ajungă pe masa Guvernului.”

XS
SM
MD
LG