Un al doilea într-un bar din zona străzii şi bulevardului Charonne (limita arondismentele 11 şi 20). Alte 6 sub forma de asalt armat asupra unor locaţii din zona central-estică a Parisului (arondismentele 10 şi 11 în zona Place de la Republique) şi în plin centrul Parisului, în centrul comercial de la Les Halles. Estimările privind numărul de morţi vorbesc de aproximativ 50 de morţi şi toţi atâţia răniţi per total, înainte de asaltul asupra salii de concerte Bataclan din arondismentul 10, bulevardul Voltaire, unde au fost luate ostatici mai mult de100 de persoane. După încheierea asaltului de la Bataclan se confirma ca majoritatea ostaticilor au fost executaţi deja de terorişti, bilanţul fiind de aproximativ 70 de victime. Cel puţin 3 terorişti au fost ucişi la Bataclan. În restul locaţiilor, e de presupus ca au acţionat echipe independente de 1-2 terorişti.

Una din problemele majore în acest moment este localizarea exacta a tuturor teroriştilor, izolarea şi neutralizarea acestora. Starea de urgenta a fost decretata pe întregul teritoriu, frontierele vor fi închise (acces sub control strict) iar în Paris şi în Ile-de-France au fost instituite filtre de securitate. Forte disponibile de politie din întreaga Franţa se vor dirija spre Paris pentru a suplimenta forţele de politie ale Prefecturii de Politie din Paris. 1500 de militari au fost mobilizaţi pentru suplimentarea dispozitivului de securitate din Paris.

Este cel mai grav atentat din istoria recenta a Franţei. Atentate de o amploare comparabila au mai avut loc doar în timpul războiului din Algeria, însă în circumstanţe radical diferite. ISIS este principalul suspect, executanţii sunt foarte probabil rezidenţi francezi, nu neapărat profesionişti însă coordonaţi de profesionişti cu experienţă, pattern-ul este cel de la Charlie Hebdo, însă multiplicat şi augmentat cu atentatorii sinucigaşi cu bomba, o premiera pe teritoriul european.

Nu e deloc exclus ca Charlie Hebdo şi atentatele de azi sa fie doar o demonstraţie de lucru şi validarea unui portofoliu de acţiuni ce tocmai explodează în acest moment pe piaţa de finanţare a terorismului islamist cu surse în Orientul Mijlociu. Potenţialii comanditari au în acest moment reprezentarea a ce se poate obţine prin recrutarea, organizarea şi pregătirea unui comando terorist sinucigaş compus probabil din 10-15 terorişti acţionând coordonat şi sincronizat, în mini-celule ce poarta un război de gherila urbana în mijlocul unei mari metropole şi împotriva unei populaţii civile total nepregătite pentru un asemenea nivel de violenta. Modelul în sine poate avea un impact devastator, mai ales prin efectele de cutie de rezonanta ce se vor propaga în toata Europa şi în ansamblul mass-media occidentale.

De ce vineri şi de ce Paris, Franţa? Pentru ca este una din marile metropole europene, pentru ca exista multe suburbii în stare de avarie accelerata, pentru ca exista locuri de întâlnire cu imami radicali în aceste suburbii, pentru ca exista suburbii în care se face trafic de arme şi droguri, pentru ca exista imigraţie importanta din Maghreb, pentru ca exista şomaj sistemic în rândul tinerilor imigranţi. 

Este o reducere la ingredientele necesare pentru a fabrica un cocktail exploziv din care lipsesc doar antreprenoriatul şi sponsorii pentru a pune pe picioare acte de război împotriva unor state europene complet nepregătite pentru o experienţa de convieţuire cu violenta de care numai Israelul, dintre statele occidentale, a mai avut parte pana în prezent.

Factorul principal de favorizare a atentatelor de azi, şi cel care face diferenţa între Franţa şi celelalte state europene, este dat tocmai de reunirea tuturor acestor condiţii de mediu într-o proporţie mult mai mare decât în alte state europene (poate doar cu excepţia Marii Britanii).

Situaţia e complicată şi răul e de abia la început: automatismele şi reflexele pavloviene ale mass-media occidentale vor amplifica la paroxism impactul acestor atentate, iar toate formele de propaganda din toate direcţiile şi cotloanele Occidentului vor fi alimentate cu o uriaşa bula de oxigen ce va alimenta conflicte ideologice cu consecinţe grave, imposibil de estimat în prezent, atât în Franţa, cât şi în restul Europei.