Füle: Actuala clasă politică este de vină pentru lipsa de încredere a cetățenilor în UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Actuala clasă politică se face vinovată pentru faptul că că numărul cetăţenilor care susţin parcursul proeuropean al Republicii Moldova este în descreştere, este de părere Fostul comisar european pentru Extindere şi Vecinătate, Stefan Füle.

Potrivit acestuia, scandalurile de corupție în care a fost implicată actuala guvernare, declarat proeuropeană, în ultimii ani, au făcut ca cetățenii să susțină mai puțin vectorul occidental.

„Cred că politicienii din Republica Moldova, întâi de toate. Ieri, când m-am aflat în ţară, s-au fluturat foarte multe drapele ale Uniunii Europene. Pe de altă parte, sincer vorbind, nu am sesizat un spirit proeuropean în rândul guvernanţilor şi, mai ales, în acţiunile pe care le întreprind. Pentru politicienii moldoveni a devenit un obicei să vorbească despre un guvern pro-european, despre o agendă pro-europeană, însă oamenii s-au ales, într-un final, cu un şir de scandaluri în sânul coaliţiei de guvernare, fapt ce reprezintă o continuare a unei guvernări slabe, deloc democratice”, a declarat Stefan Füle într-un interviu pentru Europa Liberă.

Füle este de părere că politicienii moldoveni trebuie să fie sinceri „pro-Moldova” și „pro-reforme”.

„Din punctul meu de vedere, ţara are nevoie de un guvern pro-Moldova, pro-reforme, inclusiv cele conținute în Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană. E ceea ce aşteaptă oamenii şi ce ar ajuta relaţia dintre Republica Moldova şi UE. Oamenii nu au nevoie de un alt guvern doar numit pro-european care, într-un final, va reprezenta un alibi pentru oligarhii de la Chişinău să continuie politica la care am asistat până acum”, a subliniat fostul comisar european.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...