Made in China, sperietoarea comerțului global; Se va schimba ceva din 2017?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

China a fost atenționată de Organizația Mondială a Comerțului pentru reclamațiile privind practicarea unor politici de dumping pe piețele din Europa și Statele Unite.

De asemenea, chinezilor li s-a cerut să îndeplinească standarde mai înalte de calitate.

Nu este prima situație de acest gen în care Beijingul este pus la colț de partenerii săi comerciali, din 2001 și până acum înregistrându-se mai multe plângeri similare.

De această dată însă, oficialii chinezi ar putea schimba regula jocului, anunță agenția Reuters.

Statut protector

Sub legislația internațională în vigoare, țările afectate de practicile comerciale incorecte ale unui stat ar putea aplica taxe punitive pentru produsele suspectate de a fi livrate la un preț de dumping.

În mod normal, astfel de plângeri sunt bazate pe compararea prețurilor de pe piața internă cu cele practicate la export.

China însă, a obținut statutul de membru al Organizației Mondiale a Comerțului neîndeplinind condițiile necesare impuse economiilor de piață, prin urmare Beijingul a obținut dreptul de a nu fi supus acestui tip de verificări.

Reprezentantul Chinei la OMC a precizat că „aceste practici sunt învechite, necinstite și discriminatorii”, adăugând că, în baza termenilor statutului de membru, China va putea fi considerată economie de piață la 15 ani după data aderării.

Perioada coincide cu finalul anului viitor, data de la care statele reclamante vor fi nevoite să se oprească din efectuarea propriilor calcule privind valoarea mărfurilor din China.

De pe 11 decembrie 2016, China va face publică lista prețurilor pentru mărfurile de pe piața internă, în scopul de a evita alte dispute în cadrul OMC, a precizat atașatul Chinei pe lângă organizația internațională.

Mărfuri diverse

Conform reprezentanților OMC, numai în septembrie 2015, conducerea organizației a primit un văl de 22 plângeri numai din UE privind prețurile suspecte sub care sunt vândute diverse categorii de produse din China.

Printre acestea intră panourile fotovoltaice, diverse produse prefabricate din oțel și alte metale, ingrediente alimentare, biciclete, produse de birotică, ba chiar și produse piscicole, cum ar fi păstrăvul curcubeu.

Mai mult de 20% din cele 500 de plângeri înregistrate la OMC în ultimii 20 de ani vizează practicarea unor prețuri de dumping între diverse țări, câteva dintre acestea implicând și reclamații împotriva Chinei făcute de oficiali din Statele Unite și UE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...