De la semnarea acordului de credit între Polonia şi Republica Moldova, care a avut loc în luna mai a anului trecut, doar 25 de fermieri şi-au manifestat interesul şi au depus dosarele la unitatea care gestionează proiectul de finanţare. Cererea agricultorilor nu acoperă nicio treime din totalul fondului de creditare, care se cifrează la aproape 100 de milioane de euro. În condiţiile în care perioada de accesare se încheie în luna iulie a anului viitor, autorităţile spun că programul de asistenţă riscă să nu fie valorificat pe deplin. Subiectul a fost discutat în cadrul comisiei Economie, buget şi finanţe.
Viceministrul Agriculturii, Vladimir Loghin, spune că va încerca să negocieze cu polonezii micşorarea acestui plafon.

Valoarea minimă a unui împrumut oferit agenţilor economici din creditul polonez este de 500 de mii de euro. Chiar dacă rata dobânzii nu depăşeşte două procente, puţini sunt interesaţi să acceseze asistenţa financiară.

Procesul de valorificare a creditului pare să fie îngreunat şi de responsabilii din cadrul Ministerului Finanţelor, care au respins astăzi două dosare ce urmau să primească avizul instituţiei.

Responsabilii din cadrul Ministerului Finanţelor nu au comentat deocamdată situaţia. Precizăm că împrumutul polonez este acordat fermierilor pentru o perioadă de 12 ani, cu o rată a dobânzii de doi la sută anual şi o perioadă de graţie de trei ani.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici