Un proiect de hotărâre în acest sens a fost înregistrat la Parlament. Potrivit deputaţilor PLDM, necesitatea creării acestei comisii rezultă din formulările ambigue şi contradictorii ale grupului de lucru, care a constatat că din cele trei obiective de investiţie a fost realizat doar unul. În acelaşi timp, potrivit grupului de lucru, contractul de concesiune a Aeroportului nu poate fi deocamdată reziliat.
 
„Având în vedere concluziile grupului de lucru vizat, rezultatele confidenţiale, răspunsul evaziv când poate fi reziliat contractul, dacă nu acum, recunoaşterea încălcării clauzelor contractuale, prin neîncadrarea în termen privind construcţia obiectivelor de investiţie, se impune crearea unei comisii de anchetă pentru evaluarea executării angajamentelor care derivă din contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent acestuia”, notează autorii în Nota Informativă a proiectului.

Deputaţii liberal-democraţii propun ca, în termen de o lună, Comisia de anchetă să prezinte un raport cu privire la executarea de către concesionarul Aeroportului Internaţional Chişinău a obligaţiilor şi a termenilor contractului.

Rezultatele investigaţiei privind concesionarea Aeroportului au fost prezentate astăzi de ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Vladimir Cebotari, care a declarat că acest contract privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău nu va fi reziliat

Cebotari a recunoscut că firma care a luat aeroportul în concesiune nu şi-a îndeplinit obligaţiile, dar a menţionat că în acord este prevăzută o perioadă de remediere. Numai după ce trece această perioadă de remediere, va exista temei pentru rezilierea contractului. „Este vorba de vreo doi ani” a precizat ministrul.

Potrivit contractului, încă până la sfârşitul verii, concesionarul trebuia să modernizeze pista, căile de rulare, sistemul de iluminare, dar şi extinderea facilităţilor aeroportuare: zona de plecare, zona de sosire şi tranzitul. La momentul actual însă doar parcarea este gata.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.