Serviciile secrete germane şi-au spionat sistematic aliaţii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Serviciile secrete germane au „spionat sistematic” ţări aliate, precum şi diverse organizaţii din lumea întreagă, scrie sâmbătă săptămânalul german Der Spiegel, potrivit AFP.

„BND (Serviciul federal de informaţii externe) a spionat sistematic ‘prieteni’ din lumea întreagă, între care ministerele de interne din SUA, Polonia, Austria, Danemarca şi Croaţia”, susţine săptămânalul, fără a-şi dezvălui sursele.

BND a fost deja acuzat în ultimele luni că a spionat ţări aliate în beneficiul Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA), precum şi în beneficiul său. Ultimele dezvăluiri din Der Spiegel merg însă mai departe şi oferă detalii cu privire la amploarea exactă a activităţii BND.

Potrivit săptămânalului german, BND a spionat delegaţiile americane pe lângă UE şi ONU, Ministerul de Finanţe al SUA, dar şi numeroase ambasade străine din Germania, între care cea a Statelor Unite, a Franţei, cea a Marii Britanii, a Suediei, Portugaliei, Greciei, Spaniei, Italiei, Austriei, Elveţiei, precum şi cea a Vaticanului.

Organizaţii neguvernamentale, precum Oxfam sau Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, cu sediul la Geneva, au fost de asemenea în vizorul serviciilor germane, mai scrie Der Spiegel.

Aceste dezvăluiri par să pună într-o situaţia dificilă Berlinul, în contextul în care SUA au fost acuzate că au spionat guvernul german.

În toamna anului 2013, informaţii cu privire la interceptarea convorbirilor telefonice ale cancelarului Angela Merkel au provocat puternice tensiuni între Berlin şi Washington. ‘Spionaj între prieteni nu se face’, a declarat atunci Angela Merkel.

Guvernul german a promis la sfârşitul lunii octombrie întărirea controlului asupra serviciilor sale de informaţii, dar şi asupra cooperării dintre BND şi NSA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...