Comisia a decis: Niciun candidat pentru șefia BNM. Criza politică şi-a pus amprenta

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia pentru selectarea candidatului la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei nu a selectat niciun candidat pentru această funcție, pe care să-l înainteze preşedintelui Parlamentului, a anunțat preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Ştefan Creangă.

Potrivit acestuia, niciun candidat înscris în concurs nu a întrunit criteriile stabilite, astfel, urmează ca președintele Parlamentului Andrian Candu să prelungească mandatul acestei comisii sau să identifice singur un candidat.

„În urma dezbaterilor, Comisia a ajuns la concluzia că niciun candidat nu poate fi înaintat la funcția de guvernator al BNM. Decizia a fost luată cu majoritatea voturilor. Nici unul dintre candidaţii înscriși nu a întrunit criteriile stabilite, în speciale cele ce ţin de viitoarele politici monetare și dezvoltare economică. Eu nu pot să vă spun dacă erau bine pregătiţi. Poate aşteptările comisiei erau prea mari. A fost un concurs transparent, dar criza politică şi-a pus amprenta inclusiv pe acest concurs”, a declarat Creangă.

Directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupuşor, spune însă că au existat cel puțin doi candidați care au întrunit criteriile stabilite de Comisie.

„În opinia mea, cel puțin doi candidați au întrunit condițiile stabilite. Este vorba de Veaceslav Negruţa şi Dumitru Ursu. Cred că era bine totuşi să votăm un candidat”, a declarat Lupușor.

Potrivit acestuia, șase membri ai Comisieu au votat împotriva desemnării unui candidat la șefia BNM, în timp ce 3 au fost „pro”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...