Totodată, cheltuielile au fost tăiate cu 1 miliard 590 de miliarde de lei sau cu 4,6 la sută. Deficitul bugetului de stat a scăzut cu 10 la sută, adică cu 404 milioane de lei.

Bugetul a fost rectificat din cauza evoluţiilor macroeconomice recente şi a prognozelor pesimiste până la finele anului, precum şi ca urmare a îngheţării temporare de către partenerii de dezvoltare a suportului bugetar extern.

De asemenea, modificările urmăresc identificarea resurselor financiare în scopul suplimentării ajutorului social şi ajutorului pentru perioada rece a anului, în legătură cu majorarea tarifelor la energia electrică şi gaze naturale şi revizuirea programelor de cheltuieli.
 
Principalii factori care conduc la diminuarea părţii de venituri a bugetului sunt încasările reduse la TVA şi alte plăţi legate de diminuarea valorică a comerţului exterior, reducerea importurilor cu mult peste valoarea prognozată la elaborarea bugetului, suspendarea temporară a suportului bugetar din partea Comisiei Europene ş.a.