O ţară a descoperit cea mai ieftină metodă de a produce energie eoliană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Scoţia s-ar putea transforma în uzină de energie verde a Regatului Unit. Guvernul scoţian a aprobat săptămâna trecută construirea primului parc eolian plutitor din Marea Britanie în largul coastelor din nord-vestul ţării.

Proiectul pilot de 30 MW urmează să fie realizat de Statoil, compania de stat în domeniul energiei din Norvegia, energia produsă fiind suficientă pentru a alimenta 20.000 de locuinţe, anunţă portalul Quartz.

Costuri reduse

„Parcurile eoliene plutitoare reprezintă o nouă, importantă şi extrem de competitivă resursă de energie regenerabilă. Obiectivul nostru este să demonstrăm utilitatea comercială a acestui proiect şi să creştem potenţialul aplicării acestei soluţii la scară globală”, a explicat Irene Rummelhoff, vicepreşedinte pentru noi soluţii energetice în cadrul Statoil.

În cadrul proiectului pilot, constructorii norvegieni vor amplasa 6 turbine eoliene flotabile de câte 5 MW la 30 de kilometri depărtare de plajele din Peterhead, comitatul Aberdeen.

Pentru că nu sunt fixate pe fundul mării, costurile pentru realizarea turbinelor scad considerabil, fapt ce înseamnă producerea de energie la un preţ avantajos.

Statoil şi guvernul scoţian se aşteaptă că preţul energiei produse în proiectul pilot Hywind Scotland să fie de 100 lire/MWh, cu 12 lire mai ieftin decât media înregistrată la nivel global în cadrul altor proiecte eoliene maritime, relatează consultanţii de la Carbon Trust.

Experţii companiei au estimat că dezvoltarea unor parcuri eoliene flotabile de dimensiuni mai mari ar putea reduce costul energiei electrice până la 85 de lire/MWh.

Adâncimea medie a zonei în care vor fi amplasate turbinele eoliene plutitoare este de 100 metri, dar experţii cred că soluţia poate fi aplicată şi în zone cu adâncimi mult mai mari, din moment ce se elimină nevoia fixării turbinelor de fundul mării.

Campioni la producţia de energie verde

Scoţia este o regiune lovită des de vânturile puternice din Marea Nordului, fapt ce o transformă într-o locaţie ideală pentru amplasarea parcurilor eoliene.

De altfel, în cursul anului trecut, această ţară din Regatul Unit a reuşit să producă 11.740 gigawatti/h din energie eoliană, reprezentând aproximativ o treime din consumul total de energie al ţării.

Tot anul trecut, totalul energiei produse din surse regenerabile în Scoţia a fost de 50% din consumul energetic, apropiindu-se de recordurile stabilite de Germania, cu 78% din consum asigurat de energia verde produsă într-o zi perfectă, sau cu Danemarca, care a atins şi zile cu 140% energie produsă din surse regenerabile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...