Jens Stoltenberg susţine că politica desfăşurată în prezent de către conducerea Rusiei nu este în avantajul ţării, în timp ce cooperarea cu Occidentul i-ar fi adus nenumărate beneficii.

Rusia „poate să aleagă între cooperare şi continuarea confruntării (cu Occidentul) şi prin urmare a izolării sale”, a spus secretarului general al NATO.

„Cred că perioada de după războiul rece a arătat că toţi au câştigat de pe urma cooperării. De aceea, cooperarea ar trebui continuată. Frontierele şi comerţul deschise, precum şi încrederea au făcut posibilă reducerea cheltuielilor militare şi o cooperare care a fost în avantajul tuturor”, a continuat Stoltenberg.

Potrivit lui Stoltenberg, dacă Rusia ar fi continuat această cooperare, „ea nu ar fi văzut o ameninţare în faptul că un stat sau altul ia decizia democratică de a adera la NATO sau UE”.

În opinia secretarului general al NATO, Occidentul nu s-a arătat vulnerabil în timpul confruntării politice cu Rusia.

„Deschiderea şi discuţiile sunt confundate adesea cu slăbiciunea şi divergenţele de opinie. Sunt convins că, într-o perspectivă pe termen lung, ne-am demonstrat forţa, unitatea şi capacitatea de a găsi o poziţie comună pe marginea problemelor importante, în pofida contradicţiilor şi disputelor. Noi am ajuns la opinia comună privind necesitatea întăririi apărării colective şi a desfăşurării de forţe suplimentare”, a spus Stoltenberg.

Potrivit lui Jens Stoltenberg, în pofida faptului că ţările Europei au poziţii diferite pe marginea sancţiunilor antiruseşti, măsurile restrictive au putut fi implementate, înăsprite şi prelungite.