Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina.

„Procuratura Generală anunță că a dispus reluarea urmăririi penale pe cazul Dianei Berari, femeia care a născut cu mari probleme la Spitalul Internațional Medpark. Oamenii legii cer o anchetă corectă și precizează că vătămarea corporală este și ea o încălcare gravă care trebuie pedepsită. Procurorii au motivat că în timpul anchetei s-ar fi admis „vicii fundamentale”. Dosarul a fost clasat de Procuratura Municipală pe 30 iunie din motiv că nu existau dovezi clare în favoarea Dianei Berari și din cauză că niciuna dintre cele două expertize medico-legale nu au indicat clar vina vreunui doctor.

Între timp, redacția Sănătate INFO a primit și un răspuns oficial de la conducerea spitalului Medpark care declară că „va veni cu o declarație la finalul anchetei, pentru a nu prejudicia mersul acesteia”.

Ministerul Sănătății schimbă regulile de activitate pentru spitale. Astfel, directorul va putea fi ales numai pentru cinci ani, iar la expirarea termenului, funcția va deveni vacantă automat. Alte prevederi sunt nule. Totodată, în fiecare spital republican va exista o Comisie de cenzori, care va efectua controale financiare și care va avea obligația să anunțe Ministerul Sănătății în caz de abateri de la lege. Nici acest document însă nu lasă mână liberă Consiliului de Administrație, care riscă să rămână în continuare o structură fictivă și inutilă.

La câteva zile după vizita inopinată a ministrului Sănătății Ruxanda Glavan la Institutul Mamei și Copilului, directorul instituției, Ștefan Gațcan a adunat jurnaliștii și le-a povestit pe ce a cheltuit banii spitalului, unde urmează să-i investească pe cei rămași și dacă, în general, sunt sau nu suficienți aceștia pentru nevoile instituției medicale. Ștefan Gațcan a ținut să precizeze că majoritatea proiectelor de reparație și dotare s-au făcut în acești ani cu bani de la donatori, în timp ce Ministerul Sănătății nu a contribuit cu niciun leu în acest an, deși ar fi trebuit, având în vedere că e fondator.

După rectificările efectuate în Legea Bugetului de Stat pentru acest an, de la ocrotirea sănătății urmează să fie reduse 237 de milioane de lei. Cel mai multe cheltuieli se reduc din proiectele cu finanțare externă. Tot din cauza problemelor financiare cu care se confruntă Moldova, Ministerul Finanțelor întârzie transferarea a 300 de milioane de lei către Compania Națională de Asigurări în Medicină. Probleme există și la capitolul salarizare. Guvernul a recunoscut că există un deficit de 100 de milioane de lei pentru acoperirea creșterii salariilor din iulie anul trecut, ceea ce înseamnă că lucrătorii medicali n-au primit decât jumătate de an salarii majorate.”

XS
SM
MD
LG