De ce vrea Marea Britanie să iasă din UE?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Argumentele economice pentru care Marea Britanie ar trebui să rămână în UE sunt clare: în afara blocului european, britanicii s-ar confrunta cu tarife diferențiate, iar afacerile lor ar fi forțate să plătească sume considerabile pentru accesul pe piața unică.

În plus, țara s-ar putea confrunta cu o scădere a investițiilor directe din străinătate și, desigur, cu retragerea companiilor de peste ocean.

Atunci de ce-ar vrea să iasă? Probabil cel mai mare beneficiu pe care Marea Britanie l-ar avea în afara Uniunii Europene este libertatea de a abroga legile europene.

Unele estimări încadrează beneficiile unei astfel de acțiuni la câteva procente din PIB.

Nu în ultimul rând, bugetul Uniunii Europene n-ar mai fi așa o povară pentru Marea Britanie. Contribuția netă a Regatului Unit la bugetul UE este de 9 miliarde de lire sterline anual, echivalentul a 0,5% din PIB al țării.

Deși nu este enormă, această este o sumă substanțială, iar o eventuală ieșire a Mării Britanii din UE ar aduce cu sine o economie considerabilă, ce s-ar reflecta și în reducerea deficitului bugetar.

Dar acestea nu sunt singurele argumente pentru care Marea Britanie cântărește cu atenție posibilitatea de a renunța la statutul de membru al UE.

O balanță a costurilor ar putea arăta că benficiile unui Brexit sunt mult mai mari decât dezavantajele unei astfel de acțiuni, consideră editorialistul The Telegraph Roger Bootle.

În primul rând, UE va continua să-și întindă tentaculele tot mai adânc în fiecare colțisor al vieții locuitorilor săi, iar costurile acestor intervenții vor crește substanțial.

Între timp, bugetul UE va crește continuu, pentru că logica îndreptării către o uniune mai strânsă este aceea că bugetul central ar trebui să le depășească pe cele naționale. O logică nu tocmai agreată în Marea Britanie, la oră actuală.

În cel de-al doilea rând, dacă Uniunea Europeană se îndreaptă către o uniune politică și fiscală deplină pentru a susține moneda unică, Marea Britanie se va simți cel puțin incomod în situația de a fi în UE, dar în afara blocului european.

Britanicii consideră că oricum le-a fost dificil să-și facă auzită vocea la Bruxelles, iar evoluția către o mai mare unitate nu va face decât să înrăutățească lucrurile.

În cel de-al treilea rând, importanța UE în lume tinde să scadă, iar beneficiile apartenenței la Uniune vor fi tot mai mici, în contextul în care alte economii se dezvoltă armonios.

Astfel, „mai merită să aloci sume atât de mari, într-o uniune care te trage în jos în fața partenerilor internaționali?”, se întreabă britanicii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...