Reacția Rusiei la informația că avionul a fost doborât de ISIS

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul rus al Transporturilor a calificat drept „neveridice” informațiile că avionul Airbus 321 al unei companii aeriene ruse, ce s-a prăbușit sâmbătă dimineața în peninsula egipteană Sinai, a fost ținta unui atac terorist, transmit agențiile internaționale de presă.

„În unele medii de informare au apărut informații potrivit cărora avionul de pasageri rus (…) a fost lovit de o rachetă lansată de teroriști. Această informație nu poate fi considerată veridică”, semnalează un comunicat emis de acest minister, care mai precizează că nici autoritățile egiptene nu dispun în acest moment de indicii pentru a lua serios în calcul o asemenea teorie.

Reacția survine după ce ramura egipteană a grupării jihadiste Statul Islamic, Wilayat Sina, a scris sâmbătă pe Twitter că este responsabilă de prăbușirea avionului, susținând totodată că a recurs la acest act pentru a răspunde intervenției militare ruse în Siria.

Avionul companiei ruse Metrojet (cunoscută și sub numele de Kogalâmavia) efectua o cursă charter turistică între stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh și orașul rus Sankt Petersburg. A decolat la ora locală 05:51, iar contactul radar a fost pierdut 23 de minute mai târziu, când avionul se afla la o altitudine de aproape 9.400 de metri. La bord se aflau 217 pasageri (214 ruși și 3 ucraineni) și 7 membri ai echipajului, de asemenea ruși, și nu există supraviețuitori. Conform primelor date, după pierderea contactului radar avionul a intrat într-un picaj abrupt. Anterior, comandantul a transmis turnului de control că are probleme cu echipamentele de comunicație.

Între timp, autoritatea aeronautică rusă a anunțat că a început să investigheze dacă operatorul aerian respecta normele de siguranță, mai ales că, în urma unui control efectuat anul trecut în luna martie, la compania Metrojet s-au descoperit nereguli, care ulterior au fost remediate. Totuși, respectiva autoritate a insistat că deocamdată nu există motive întemeiate să se considere că accidentul a fost provocat de o nouă încălcare a acestor norme, deși ipoteza unei defecțiuni tehnice este privilegiată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...