Ce urmează după demisia Guvernului Streleț

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul Streleț a fost demis joi în urma unei moțiuni de cenzură susținută de către PD, PSRM și PCRM. După demiterea Executivului Constituția prevede mai mulți pași în vederea numirii unui nou cabinet de miniștri.

Premierul și miniștrii din actualul Guvern vor rămâne în funcție până ce Parlamentul va vota un nou Executiv. În această perioadă ei însă nu pot să adopte hotărâri de Guvern. Constituția nu prevede durata în care poate activa un Guvern interimar.

De asemenea, președintele țării urmează să demareze consultări cu partidele parlamentare pentru identificarea unui nou candidat la funcția de prim-ministru.

Potrivit articolului 98 din Constituţie, după consultarea fracţiunilor parlamentare, preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de Prim-ministru. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.

Articolul 85 din Constituție prevede că în cazul imposibilităţii formării Guvernului [..] timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Totuși, pe de altă parte Constituția prevede că alegeri nu pot avea loc în ultimele 6 luni de mandat a președintelui țării, astfel că chiar dacă în următoarele trei luni nu va fi numit un Guvern, Parlamentul nu poate fi dizolvat mai devreme de luna martie a anului viitor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...