UE și Kosovo au semnat un acord de asociere, prima etapă în procesul de integrare europeană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană şi Kosovo au semnat, marţi, la Strasbourg, un acord de „stabilizare şi asociere, care constituie prima etapă a procesului de aderare a fostei provincii sârbe la UE, informează swissinfo.ch.

Documentul a fost semnat în clădirea Parlamentului European din Strasbourg, în prezenţa premierului kosovar Isa Mustafa, a ministrului pentru Integrare Europeană Bekim Collaku şi a reprezentanţilor UE – comisarul pentru Extindere, Johannes Hahn, şi înaltul comisar pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.

Cele 28 de state membre ale UE şi-au dat acordul în privinţa aderării fostei provincii sârbe, Kosovo, la UE joia trecută.

Acordul a fost convenit după doi ani de negocieri, în pofida faptului că cinci ţări din UE (România, Spania, Grecia, Cipru şi Slovacia) nu recunosc independenţa proclamată de Kosovo în 2008, potrivit Mediafax.

Acordul de stabilizare şi asociere (ASA) este o etapă importantă în procesul de aderare a unei ţări în UE, în baza căruia se poate instaura o zonă de liber-schimb economic, ce ar putea fi instaurat apoi în domenii precum cel al guvernământului, statul de drept, drepturile omului şi sistemul judiciar, pentru a ajunge progresiv la standarde europene.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...