Comitetul de Asociere RM-UE s-a reunit la Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prima reuniune a Comitetului de Asociere RM-UE reunit în configurația Comerț, a avut loc, vineri la Chișinău. Reprezentanți ai instituțiilor publice naționale și membri ai delegației Comisiei Europene au evaluat procesul de implementare a Acordului de Asociere/DCFTA pe parcursul unui an.

Agenda ședinței a inclus un șir de subiecte ce vizează comerțul exterior al Republicii Moldova, în special evoluția schimburilor comerciale cu partenerii europeni și valorificarea cotelor, armonizarea legislaţiei naţionale la acquis-ul comunitar, achiziții publice, aspectele energetice legate de comerţ, precum și concurenţa.

Reprezentanții UE au salutat progresele înregistrate în domeniile prioritare, ce derivă din angajamentele asumate în cadrul DCFTA. Printre acestea sunt progresele atestate la capitolul bariere tehnice în calea comerțului, elaborarea și aprobarea de Guvern a proiectului legii pe supravegherea pieței, siguranța generală a produselor.

Totodată, a fost trecută în revistă evoluția comerțului exterior pentru anul 2014-2015, Autoritățile de la Chișinău au dat asigurări că vor continua reformele în domeniul sanitar și fitosanitar întru realizarea recomandărilor Comisiei Europene, pentru a obține dreptul de a exporta produse de origine animalieră, care vor influența asupra majorării exportului în UE cu 16%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...