Kosovo și UE vor semna acordul de stabilizare și asociere

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Kosovo și Uniunea Europeană vor semna săptămâna viitoare acordul de stabilizare și asociere, după unda verde dată joi de statele membre, prima etapă pe calea aderării la UE, a anunțat o sursă oficială de la Bruxelles, relatează AFP.

Semnarea acestui acord va avea loc la 27 octombrie la Strasbourg, în prezența premierului kosovar Isa Mustafa, a comisarului european pentru extindere Johannes Hahn și a Înaltului reprezentant pentru afaceri externe, Federica Mogherini, a anunțat o purtătoare de cuvânt a Comisiei, Maja Kocijancic.

Cele 28 de țări ale UE au dat undă verde joi acestei semnări, care survine după doi ani de negocieri, în pofida faptului că cinci țări europene (Spania, Grecia, Cipru, România și Slovacia) nu recunosc independența proclamată de Kosovo în 2008.

Acordul de stabilizare și asociere (ASA) este o etapă importantă în apropierea unei țări de UE. El impune o monitorizare și schimburi în materie economică, de guvernare și statul de drept, de exemplu, în ceea ce privește drepturile omului și sistemul judiciar pentru a le apropia progresiv de criteriile europene.

Comisia Europeană a exclus orice nouă extindere înainte de 2020, chiar pentru țările care au început deja negocierile în vederea aderării la UE, respectiv Serbia, Macedonia, Muntenegru, Albania și Turcia.

Semnarea ASA cu Kosovo este posibilă datorită unei normalizări progresive a relațiilor între Belgrad și Priștina, după semnarea unui acord istoric, în aprilie 2013.

AFP amintește că Serbia și Kosovo continuă totuși să aibă relații dificile de la conflictul armat care a opus forțele de la Belgrad unei gherile independente în Kosovo, în 1998-1999, determinând NATO să intervină în primăvara anului 1999.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...