România și alte șase state, reclamate la Curtea de Justiție a UE, din cauza sistemului bancar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiție a UE cu privire la netranspunerea legislației referitoare la redresarea și rezoluția bancară (BRRD) de către România, Luxemburg, Polonia, Cehia, Suedia și Olanda, ceea ce implică impunerea unei penalități zilnice până la transpunerea integrală.

Directiva este un element central al cadrului de reglementare instituit pentru a crea un sector financiar mai sigur și mai solid în urma crizei financiare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, potrivit ziare.com.

De asemenea, este un document important pentru Uniunea bancară a UE.

Noile norme introduse prin BRRD „oferă autorităților naționale instrumentele și competențele necesare pentru a atenua și a gestiona dificultățile majore sau falimentul băncilor și ale marilor firme de investiții din toate statele membre ale UE”.

Obiectivul este acela de a se garanta faptul că băncile aflate în pragul insolvenței pot fi restructurate fără a obliga contribuabilii să plătească, în vederea menținerii stabilității financiare, pentru băncile aflate în dificultate, arată Comisia Europeană.

În acest sens, normele prevăd, printre altele, că acționarii și creditorii băncilor să suporte partea lor de costuri, prin intermediul unui mecanism de „recapitalizare internă”.

Comisia poate decide să retragă această cauza în condițiile în care un stat membru pune în aplicare normele UE respective.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...