NATO se declară pregătită să facă față „oricărei amenințări”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Alianța Nord-Atlantică a început luni Trident Juncture, un amplu exercițiu militar pe uscat, pe mare și în aer, prezentat ca cel mai mare test pentru capacitățile sale de după 2002, relatează DPA.

Operațiunea, programată să dureze trei săptămâni și care este găzduită de Italia, Spania și Portugalia, presupune testarea unui răspuns din partea NATO la un conflict fictiv în Africa inițiat de un stat inamic și care riscă să amenințe alimentarea globală cu energie și comerțul maritim, sprijinind în același timp grupările islamiste și contraterorismul.

Exercițiul „va arăta că NATO poate apăra orice stat membru împotriva oricărei amenințări”, a scris pe Twitter adjunctul secretarului general al Alianței, generalul Alexander Vershbow.

La o ceremonie de deschidere la baza aeriană de la Trapani, Sicilia, fostul ambasador american a declarat că Alianța se confruntă „cu un mediu în schimbare privind securitatea”, care este „mult mai instabil și potențial mai periculos” decât Războiul Rece.

„În Est, Rusia a anexat ilegal Crimeea, continuă să-i sprijine pe separatiști în estul Ucrainei, iar acum par să se fi implicat în războiul din Siria de partea (președintelui sirian) Bashar al-Assad”, a spus Vershbow, într-un declarație postată pe site-ul NATO.

„În Sud, de la Siria la Libia, state eșuate sau aproape eșuate au deschis ușa pentru grupări extremiste și teroriste, dornice să acopere vidul creat. În această nouă lume, aliații și partenerii NATO trebuie să poată acționa rapid și decisiv”, a adăugat el.

Pregătirile pentru Trident Juncture au pornit la începutul lunii octombrie, cu sesiuni de instruire a staffului. Partea concretă a exercițiului va debuta miercuri sub comanda generalului german Hans-Lothar Domroese, au spus oficiali ai NATO.
Aproximativ 36.000 de militari și civili ar urma să ia parte la exercițiu, alături de 130 de avioane, 16 elicoptere și 60 de nave și submarine. Circa 30 de țări sunt implicate, inclusiv state care nu sunt membre NATO, cum ar fi Ucraina, dar și structuri precum Uniunea Europeană și Uniunea Africană.

Rusia a fost invitată să urmărească exercițiul ca observator.

NATO a respins acuzațiile conform cărora exercițiul este îndreptat împotriva Moscovei, deși va teste noua forță de reacție rapidă, creată anul trecut ca parte a răspunsului Alianței la acțiunile Rusiei în Ucraina.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...