Opiniile aparţin experţilor care bănuiesc o complicitate între autorii jafului de la BEM şi unii membri ai Comisiei de anchetă. Subiectul a fost discutat la Ora Expertizei.
 
„Nu ştiu în ce măsură aceste demisii sunt suficiente sau mai degrabă nu sunt nici pe departe suficiente şi foarte contestabile. Urmează să vedem ce va fi mai departe pentru că sunt dosare deschise şi dosare care trebuie decise, dar şi finalizate. Altminteri, încrederea va fi pierdută pe vecie în această guvernare”, a spus analistul economic, Vitalie Rapcea.
 
„Nu demişi, ci pe banca acuzaţilor. Pentru că este vorba despre o treime din rezervele de stat. Cele două figuri, Tăbârţă şi Gherman, pentru atacurile raider din 2010-2011, astăzi n-ar fi trebuit să se pună problema demisiei lor, ar fi trebuit să fie pusă problema câţi ani de puşcărie ar fi fost nevoie ca ei să facă”, a menţionat reprezentantul Platformei Civice „DA”, Andrei Năstase.
 
„Dacă vorbim de BNM, în viziunea mea trebuia demişi demult toţi membrii Consiliului de administraţie. Eu nu văd că domnul Drăguţanu are aşa merite ca să fie păstrat. El nu s-a manifestat în niciun aspect pozitiv”, a afirmat expertul financiar-bancar, Grigore Furtună.
 
„Sunt profund dezamăgit de modul în care Comisia parlamentară a pregătit raportul, cu prelungirea termenului, cu modul de examinare a acestui raport. În primul rând, de ce atâta secretizare?”, a afirmat juristul Pavel Midrigan.
 
„Ce se întâmplă? De fapt, e o continuare a atacurilor raider care au început în 2010. Victoriabank, BEM, MAIB, ASITO şi încet-încet, aceşti indivizi au ajuns la BNM, la rezervele de stat”, a continuat Andrei Năstase.

„Din scurgerea de informaţii care au apărut în presă observăm nişte plasamente în Federaţia Rusă la o dobândă de 0 la sută. Unde este interesul economic?”, a întrebat retoric Vitalie Rapcea. La care, Andrei Năstase a răspuns: „Garanţia că aceşti bani nu se vor întoarce niciodată”.

„BNM şi CNA-ul au informaţii în direct, pe viu cum se zice, imediat când se face tranzacţia dintr-o bancă locală în alta externă. Aşa că afirmaţiile că au aflat târziu sunt o poveste pentru copii. Au aflat la timp. Ce-au făcut? Am impresia că n-au făcut nimic”, a precizat în acelaşi context Grigore Furtună.

În aceeaşi ordine de idei, Andrei Năstase a menţionat că „în Republica Moldova controlul asupra PG, CNA, CNPF şi BNM îl deţine începând cu 2010 un singur individ pe nume Plahotniuc”. La rândul lui, Grigore Furtună a subliniat că „statul nostru nu dirijează proprietatea. Ăsta nu-i stat, ci persoane cu interese”.

„De fapt, Comisia a eşuat pentru că nu a încercat să vadă problema de la rădăcini. Cei care au participat la această Comisie şi care au votat în plen aceste demiteri probabil au nişte interese şi probabil se regăsesc printre regizorii acestor crime sau spălări de bani”, a specificat Vitalie Rapcea.
 
„Ştim ca s-a furat nu mai puţin de un miliard. Unii zic de euro, alţii de dolari. Cu banii ăştia se puteau face toate drumurile. Toţi părinţii noştri care au pensii de nimic ar fi avut creşteri la pensii, salariile bugetarilor ar fi fost posibil de crescut. Noi ce facem mai departe?”, s-a întrebat retoric Andrei Năstase. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.