Ministerul Sănătăţii revine la ideea de management comun al spitalelor. Primele pe listă sunt cele republicane – Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul de Boli Infecţioase Toma Ciorbă şi Spitalul Republican de Traumatologie, care ar urma să fuzioneze. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, într-o lună urmează să fie creată o comisie care să se ocupe de procesul de fuzionare. În Nota Informativă a documentului, Ministerul Sănătăţii argumentează că cele trei instituţii prestează servicii medicale de urgenţă, însă sunt dispersate, iar acest lucru se reflectă în calitatea asistenţei medicale, transmite e-sanatate.md.

„Deşi instituţiile vizate prestează servicii ce ţin de asistenţa medicală spitalicească de urgenţă, se constată diferenţe în calitatea prestării serviciilor medicale, abordare neuniformă a politicilor şi reformelor, diferenţe în cheltuieli, inclusiv pentru întreţinerea aparatului administrativ celor trei instituţii”, se menţionează în document.

„În urma procesului de absorbţie Institutul de Medicină Urgentă va deveni o instituţie consolidată, care va asigura prestarea întregului spectru de servicii medicale ce ţin de asistenţa medicală spitalicească de urgenţă, o abordare unitară şi o gestiune coordonată în vederea respectării standardelor de calitate, precum şi efectuarea unor cercetări ştiinţifice de performanţă în domeniul medicinii de urgenţă”, este al argument. Totodată, în Nota Informativă Ministerul Sănătăţii argumentează că astfel se vor economisi bani, întrucât va exista o singură administraţie, o singură contabilitate şi serviciu de resurse umane.

Amintim că Ministerul Sănătăţii a propus reorganizarea mai multor spitale încă în 2013, însă reforma s-a lovit de o rezistenţă puternică din partea mai multor directori de spitale, dar şi deputaţi din Parlament. În martie 2013 Parlamentul a luat decizia de a stopa orice reformă, cerând Ministerului Sănătăţii să vină cu o strategie amplă de reorganizare a sistemului de sănătate, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum.