„În viziunea mea, acest spectacol cu o sumedenie de încălcări procedurale este prea tare cusut cu aţă albă ca să poată fi credibil. Am deplina convingere că domnul Filat este o personalitate puternică, că este absolut capabil să se apere şi cred că va reuşi să-şi probeze nevinovăţia. Am unele nedumeriri: sigur că executorul principal, denunţătorul principal şi, probabil, beneficiarul principal, astăzi va merge azi liniştit acasă, în luxul şi castelele sale, construite pe bani furaţi. Probabil că Procuratura Generală consideră că acest principal denunţător este băiat de încredere, care nu influenţează în niciun mod ancheta, nu distruge probe, nu influenţează martori, nu călătoreşte oriunde în lume nu i-ar trăsni prin cap cu avionul său personal, fiind principalul învinuit într-un dosar penal. Mai am o nedumerire legată de zecile de cauze penale. Domnul procuror general ştie că eu ştiu. Am trimis demersuri oficiale şi când eram deputat. Şi acum încerc să înţeleg de ce multe dosare deschise cândva urgent ulterior au început să se prăfuiască, iar unele dimpotrivă, au fost accelerate, în regim de telecomandă. Şi telecomanda nu se află, aşa cum a menţionat astăzi domnul Filat, nici la sediul PD de pe str. Tighina, nici la Parlament, nici în altă parte, ci la sediul unei clădiri binecunoscute de întreaga ţară, de pe bd. Cantemir”, a declarat Valeriu Streleţ.

Mai departe, premierul a vorbit despre faptul că nu are de gând să plece din funcţie şi a spus că are sentimentul că i s-au dezlegat mâinile, deoarece „a dispărut elementul de şantaj”.

„Ţara trebuie să fie guvernată şi va fi guvernată în strictă conformitate cu Constituţia şi cu programul de guvernare, fără niciun fel de directive venite de la bd. Cantemir sau din alte centre de influenţă. Sunt sigur sau cel puţin sper că majoritatea colegilor din Guvern mă vor susţine ca să putem adopta decizii. Şi, să vă spun sincer, am sentimentul că mi s-au dezlegat mâinile. După ce a vorbit astăzi domnul preşedinte Filat în plenul Parlamentului, am sentimentul că a dispărut acel element de şantaj, care a fost aplicat cu abilitate inclusiv în timpul negocierilor pentru formarea AIE 3, dar, din când în când, chiar şi în perioada activităţii guvernului pe care îl conduc. Aşa, prin diferite aluzii finuţe: „hai, vezi, n-o lua prea tare, mai atent ce faci cu Aeroportul, vezi ce faci, să vedem ce va fi”. Sincer, nu am siguranţa că „magii” de la PG nu-mi vor fabrica şi mie vreun dosar în viitor apropiat, urmând maniera de activitate pe care am văzut-o astăzi.

Vreau să declar, pentru a evita anumite suspiciuni sau stări de confuzie: îmi voi face datoria cu consacrare şi implicare până în momentul în care anumite încrengături de interese din Parlament nu vor încropi o majoritate necesară pentru a da jos Guvernul pe care îl conduc. Altfel spus, nu voi pleca de bunăvoie, aşa cum aşteptau unii, care deja făceau prognoze. Nu pot şi nu am dreptul să abandonez oamenii într-o situaţie atât de complicată. Nu am dreptul să abandonez oamenii care au ieşit în stradă, fiindcă le-am spus că înţeleg şi împărtăşesc o bună parte din doleanţele pe care le-au formulat ei şi am început să punem în practică o parte din reforme. Şi vă asigur că acum, având mâinile dezlegate, le vom putea pune în practică într-o manieră mult mai energică. De aceea fac apel la oamenii care doresc binele ţării, la protestatarii care sunt în Piaţa Marii Adunări Naţionale, nu la ceilalţi, să aibă încredere în mine şi eu voi avea încredere în ei. Nu am dreptul să decepţionez şi abandonez nici partenerii de dezvoltare, europeni, din SUA şi România. Indiferent de tertipurile pe care le pun la cale centre de influenţă, pentru a ţine RM în stare de ostatic, Republica Moldova va fi învingătoare”, a conchis Valeriu Streleţ.