Cum a făcut-o şi în timpul altor crize, Casa Albă se poticneşte din nou, susţine senatorul american John McCain într-un editorial publicat pe CNN, citat de ziare.com.

În urma cu câteva săptămâni, scrie republicanul, Administraţia Obama a avertizat Rusia să nu îşi trimită forţele armate în Siria. Rusia a făcut-o oricum. Atunci, SUA au încercat să blocheze accesul Rusiei la spaţiul aerian în drumul său spre Siria. A eşuat. Consecinţa? Preşedintele Barack Obama a fost de acord, pentru prima dată în doi ani, să participe la o întâlnire oficială cu Vladimir Putin.

Oficialii din Apărarea americană s-au grăbit să poarte negocieri cu militarii ruşi în legătură cu implicarea în Siria. Iar secretarul de stat John Kerry a catalogat acţiunile Moscovei drept o oportunitate de a coopera, pentru ca cele două ţări au căzut de acord asupra principiilor fundamentale.

Cum a răspuns Putin? Prin bombardarea grupurilor de opoziţie susţinute de Statele Unite în Siria.

Preşedintele Obama nu se mai sătura să spună că nu există o soluţie militara la aceasta criză sau la altele, continua McCain, punctând că aceasta retorică ignoră realitatea că problema are o dimensiune militară importantă şi se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Ignora, de asemenea, şi istoria: cele mai multe războaie civile s-au terminat când o tabără a câştigat, iar cealaltă a pierdut.

Soluţia lui Putin

Asta este soluţia militară a lui Putin, pe care acum o implementează prin forţele aeriene ruseşti şi printr-o coaliţie anti-americană formată din trupe terestre ale Siriei, Iranului şi mişcării libaneze Hezbollah, arată senatorul, precizând că Putin şi-ar putea extinde operaţiunile şi în Irak.

Oricum s-ar sfârşi acest conflict, nu trebuie să îi permită lui Putin să îşi susţină partenerii, să îi zdrobească pe cei ai americanilor, să distrugă ce a mai rămas din credibilitatea Statelor Unite în Orientul Mijlociu şi să repoziţioneze Rusia drept o putere importantă în aceasta regiune vitală, este de părere John McCain.

„Vladimir Putin trebuie oprit, pentru că va inflama fiecare aspect al acestui conflict: criza refugiaţilor, atrocităţile în masă şi expansiunea Statului Islamic”, spune senatorul.

Acesta identifica şi o oportunitate în acest context, însă una opusa faţă de ceea ce a sugerat John Kerry. Este o oportunitate că SUA să zdrobească un adversar care vrea să submineze puterea Statelor Unite peste tot în lume.

Este o oportunitate să slăbească o forţa anti-americana care va privi mereu SUA ca pe un inamic. Şi este o oportunitate ca America să îşi recâştige credibilitatea şi influenţa în Orientul Mijlociu. Însă pentru asta America trebuie să treacă la acţiune aşa cum doar ea poate şi să oprească extinderea conflictului regional, care este un incubator pentru terorismul global.

McCain susţine că Statele Unite nu pot evita o confruntare cu Rusia în Siria, aşa cum se aşteaptă Putin că va proceda Administraţia Obama. Intervenţia lui a ridicat costurile şi riscurile implicării SUA în Siria, însă nu a neutralizat paşii pe care trebuie să îi facă America. De fapt, i-a făcut sa fie obligatorii acum.

Enclave americane în Siria

„Trebuie să acţionăm acum, să apărăm populaţiile civile şi partenerii noştri din opoziţia din Siria. După cum au susţinut generalul David Petraeus şi alţii, trebuie să formăm enclave în Siria, unde civilii şi opozanţii moderaţi ai liderului Bashar al-Assad şi ai Statului Islamic să poată fi în siguranţa. Aceste enclave trebuie să fie protejate cu mai multe forţe aeriene americane şi ale coaliţiei şi, probabil, cu trupe străine la sol. Nu trebuie să excludem nici faptul că forţele SUA ar putea juca un rol limitat în ceea ce înseamnă acest contingent terestru. Dacă al-Assad continuă să bombardeze populaţia civilă din Siria, trebuie să distrugem capacitatea forţelor sale aeriene de a opera”, detaliază John McCain.

Republicanul subliniază că Statele Unite trebuie să îşi implementeze politice într-un mod în care să pună la încercare ambiţiile lui Putin şi să îi contureze comportamentul.

„Dacă Rusia atacă partenerii noştri din opoziţie, noi trebuie să provocam mai multe pagube intereselor Rusiei - de exemplu, prin lovituri asupra liderilor sirieni sau a poziţiilor militare. Dar nu trebuie să ne limităm la Siria. Trebuie să intensificăm presiunea pe Rusia şi în alte locuri. Ar trebui să le oferim echipament defensiv şi asistenţa militară trupelor ucrainene, astfel încât să poată lupta mai eficient împotriva forţelor ruse. Pentru a slabi influenţa lui Putin atât la el acasă, când şi în străinătate, ar trebui să facem publice mai multe informaţii despre corupţia conducerii ruse, inclusiv a însuşi preşedintelui, despre cum Rusia consideră mită drept un instrument al politicii de stat. Şi dacă Putin continuă să bombardeze civilii sirieni şi pe partenerii noştri din opoziţie, ar trebui să suplimentăm sancţiunile impuse Rusiei. Preţurile scăzute ale petrolului sfărâmă economia şi moneda Rusiei. Ar trebui să intensificăm aceasta suferinţa”, a explicat John McCain.

Senatorul consideră că SUA nu ar trebui sa facă singure aceste eforturi, ci într-o coaliţie, arătându-se convins că vor găsi mulţi parteneri în Europa - care se confruntă acum cu invazia refugiaţilor -, dar şi în statele arabe sunite - care ar vedea o victorie a Rusiei în Siria ca pe o victoria a Iranului.

„În loc să cădem în jocul lui Putin prin subminarea propriilor noastre eforturi internaţionale de a-l izola, ar trebui să consolidăm aceste eforturi pentru a aprofunda izolarea şi a o îndrepta împotriva Rusiei”, spune senatorul american.

McCain menţionează că este ultima ocazie a Statelor Unite să facă diferenţa în Siria şi să evite un dezastru care ameninţă acum balanţa globală a puterii. „Nu ne putem permite s-o irosim”, avertizează acesta.