Ruşii se scuză: Nu noi am pornit războiul petrolului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oficialii ruși vor să se spele pe mâini de orice vină care le-ar putea fi imputată în criza generată de prăbușirea prețurilor pe piața petrolului. Ministrul Energiei de la Moscova, Alexander Novak, chiar a indicat principalii actori care au dus la apariția acestei situații: companiile din Statele Unite și grupul țărilor OPEC.

Într-un interviu acordat postului american CNBC, Novak a anunțat că Rusia nu are de gând să intervină pentru a modifica cotele de extracție din prezent, în ciuda speculațiilor stârnite de discuțiile purtate cu reprezentanții OPEC.

Război saudito-american

Supra-producția este principala cauza pentru scăderea dramatică a prețului petrolului în ultimele șase luni, de la 114 dolari per baril, în iunie 2014, la aproximativ 50 de dolari.

în ciuda trendului descendent al prețurilor, grupul țărilor OPEC a optat încă din toamnă anului trecut să crească nivelul producției de petrol, dezechilibrând și mai mult piața de energie și dând startul a ceea ce unii analiști au calificat drept un război al petrolului saudito-american.

Rusia, un alt mare exportator de petrol, și-a ajustat producția în conformitate cu cererea existentă de pe piață, iar ministrul de resort de la Moscova, Alexander Novak, susține că țara sa nu are niciun amestec în situația generată de aruncarea unor cantități suplimentare în piață.

Industria de petrol și gaze este una dintre cele mai importante din Rusia și, chiar dacă există o creștere a influenței noastre pe piețele globale, am păstrat aproape același nivel al producției de acum 3-4 ani.

Aceasta, cu toate că am constatat o revărsare în piață a unor cantități suplimentare de petrol obținut din exploatarea zăcămintelor de șist, în special din Statele Unite”, a menționat Novak.

Oficialul rus consideră că marile companii americane au încercat să acapareze o cotă mai mare din piață introducând cantități de până la 5 milioane de barili, lucru care a dezechilibrat raportul dintre cerere și ofertă și a dus la o scădere rapidă a prețului.

Novak este și el un adept al teoriei conform căreia piața este supusă unor șocuri transmise de conflictul înregistrat între companiile petroliere americane și Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din rândul țărilor OPEC.

„Din punctul meu de vedere, doi factori au influențat supra-producția de petrol: creșterea cotelor de extracție în zăcămintele de șist din Statele Unite, urmată de o creștere a producție în ultimul an în rândul țărilor OPEC.

Aceasta din urmă s-a tradus într-o cantitate suplimentară de 1 milion de barili pe zi, ceea ce reprezintă cifră enormă. în condiții normale, o piață în expansiune poate absorbi o cantitate suplimentară de până la 1 milion de barili pe an”, apreciază Novak.

Strategie proprie

Rușii sunt adepții unor strategii proprii în abordarea pieței petrolului deja zguduită de prăbușirea prețurilor, chiar dacă acest lucru nu implică un atac direct la producția de petrol din zăcămintele de șist.

„Vreau să subliniez din nou că Rusia nu va exercita o presiune suplimentară prin adăugarea unor noi cantități de petrol în piață”, a specificat ministrul Novak.

Comentariul său vine în urma speculațiilor conform cărora Rusia și Arabia Saudita negociază o reducere a cotelor de extracție, acestea având la bază mai multe întâlniri ale oficialilor de la Moscova cu reprezentanți ai guvernului de la Riad.

Novak recunoaștere că o asemenea propunere a fost înaintată de către saudiți și alți reprezentanți ai țărilor OPEC, dar, în acest moment, rușii par să se gândească la o strategie proprie.

„În ce privește Federația Rusă, nu credem că reducerea producției ar fi o măsură eficientă. Ar avea ca efect reglarea prețului pe termen scurt, dar în viitor ne-am trezi cu un dezechilibru și mai mare în piața petrolului”, a explicat oficialul rus.

Ministrul Energiei de la Moscova a precizat că, pentru a lămuri cât de cât situația existentă în acest moment în piața globală de energie, o întâlnire între țările OPEC și celelalte state producătoare a fost propusă pentru sfârșitul acestei luni.

Cel mai probabil, aceasta se va desfășura la Viena, capitala Austriei găzduind în mai multe rânduri reuniuni ale marilor producători de petrol din lume.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...