(DOC) Revendicările protestatarilor; Ce ar trebui să întreprindă guvernarea în următoarele luni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Platforma Civică Demnitate și Adevăr și Consiliul Marii Adunări Naționale (CMAN) au prezentat miercuri, în cadrul Forumului Public pentru lansarea dialogului cu privire la semnarea Pactului Social „Pentru Moldova”, un manifest care conține revendicările protestelor organizate în ultimele luni.

Într-o formă etapizată, reprezentanții protestatarilor au prezentat reprezentanților puterii de stat revendicările populare la care s-a ajuns în cadrul amplelor manifestații de protest începute la 5 aprilie 2015.

Aceștia au înaintat și termene „rezonabile” în care guvernarea ar urma să îndeplinească aceste revendicări.

„Constatăm că, deși guvernarea recunoaşte indirect faptul uzurpării puterii de stat și starea de captivitate a acestuia, precum şi justeţea şi legitimitatea protestelor şi a revendicărilor populare, prin această inițiativă, în realitate, mimează o comunicare cu poporul prin intermediul unor exponenți ai societății civile. Se urmărește, în fond, menținerea cu orice preț a oligarhiei la putere, în pofida unei lipse totale de încredere din partea cetățenilor, ca urmare a incapacității de gestionare a treburilor statului și apărare a drepturilor fundamentale ale omului”, se arată în manifestul CMAN.

Citește și: Discuții cu scântei la Forumul Public; Platforma DA a părăsit dialogul

În opinia protestatarilor, refuzul de a convoca o şedinţă comună a Parlamentului, Guvernului şi Preşedintelui Republicii Moldova, cu participarea membrilor Consiliului Marii Adunări Naţionale în vederea soluţionării etapizate și rapide a revendicărilor populare, denotă izolarea guvernării de propriul popor.

„De urgență trebuiesc lichidate structurile suprastatale prevăzute de acordurile de constituire a alianțelor de guvernare, depolitizate și reformate fundamental instituţiile de drept şi de reglementare, destituirea imediată și necondiționată a funcţionarilor complici la furtul secolului, deferirea acestora şi a beneficiarilor finali justiţiei, în vederea condamnării lor și recuperării miliardelor furate de la cetăţeni, atât prin intermediul sistemelor financiar-bancar și energetic, cât și prin majorarea tarifelor, prețurilor, impozitelor și taxelor, etc.”, se mai arată în manifest.

Reprezentanții protestatarilor au înaintat un termen de două zile autorităților pentru a răspunde despre felul în care se vor angaja în implementarea acestor revendicări.

Documental integral poate fi văzut mai jos.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...