Discuții cu scântei la Forumul Public; Platforma DA a părăsit dialogul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Forumul Public pentru lansarea dialogului cu privire la semnarea Pactului Social „Pentru Moldova”, convocat la inițiativa președintelui țării, a președintelui Parlamentului și a premierului, a fost unul cu scântei.

Reprezentanții Platformei Civice Demnitate și Adevăr și ai Consiliului Marii Adunări Naționale au părăsit discuțiile după aproximativ o oră dialog, în momentul în care președintele Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat, a luat cuvântul.

Potrivit lui Andrei Năstase, președintele Consiliului Marii Adunări Naționale, la un moment dat discuțiile s-au „transformat într-un circ”.

„Domnule Filat, vă rog să-mi permiteţi să vă întrerup. Mă adresez organizatorilor. În mod normal, când ne-am încheiat manifestul ar fi trebuit să ne ridicăm şi să plecăm. Însă din respectul faţă de ambasadori, de reprezentanţi ai societăţii civile am rămas. În momentul în care vedem că circul deja ia amploare, noi vă anunţăm că noi plecăm. Aşteptăm răspunsul guvernării timp de două zile, aşa cum am cerut şi în manifest. Noi nu putem să asistăm la acest spectacol, ca să nu fiu dur în afirmaţii. Mulţumim că ne-aţi ascultat şi ne cerem scuze de la partenerii de dezvoltare. Mesajul nostru a fost transmis şi, sper, înţeles”, a declarat Andrei Năstase.

Reprezentanții CMAN au prezentat un manifest pe care l-au înmânat guvernării, în care și-au prezentat viziunea față de situația actuală din Republica Moldova și au înaintat o serie de revendicări populare, conținute în rezoluțiile manifestațiilor de protest organizate de către Platforma Civică Demnitate și Adevăr începând cu 5 aprilie 2015.

Ghimpu, deranjat de protestatari

În timpul prezentării manifestului de către Andrei Năstase, președintele PL Mihai Ghimpu l-a întrerupt pe acesta, arătându-se deranjat de revendicările protestatarilor.

„Văd că nimeni nu are curaj şi o să zic eu. Noi asta am citit asta”, s-a adresat Mihai Ghimpu către Andrei Năstase.

„Este vorba despre revendicările Marii Adunări Naţionale”, a replicat Andrei Năstase. „Roade urechile, atâta Mare Adunare Naţională şi Mare Adunare Naţională”, a replicat președintele PL.

Barbăroșie: În PMAN protestează floarea națiunii

Analistul politic Arcadie Barbăroșie s-a arătat deranjat de o declarație a președintelui Nicolae Timofti, care a acuzat că anumite proteste sunt „finanțate de forțe oculte”.

„În stradă nu ies forţe oculte, acolo e floarea naţiunii. Forţe oculte s-au aciuat la guvernare. Acum guvernarea trebuie să demonstreze voinţă politică de a promova reforme şi asta trebuie făcut repede, într-o lună-două. Problemele nu au fost create de forţe oculte, ci de guvernare. Guvernarea a făcut ca cetățenii să iasă în stradă – corupţia la cel mai înalt nivel, miliardul care a fost ultima picătură, mai degrabă, de fapt, a fost un bol de zăpadă. Cred că ceea ce a spus dl Andrei Năstase e foarte pertinent şi mulţi ar subsemna. Citiţi atent. Nu ştiu cine v-a scris discursul, dle preşedinte, dar nu forţe oculte au scos oamenii în stradă, ci guvernarea”, a declarat Arcadie Barbăroşie.

Fonari: Ce să mai chibzuim astăzi?

Activista civică Antonița Fonari și-a manifestat nemulțumirea față de formatul acestor discuții, declarând că ele nu prea-și mai au deja rostul.

„Voi ne-ați promis atunci când ați ajuns la putere că vom trăi mai bine. Și unde am ajuns astăzi? Ne cereți acum să chibzuim? Asupra la ce să mai chibzuim? Atâția ani, cât ați fost la guvernare, ce ați făcut, cum ați chibzuit? Să chibzuim la felul în care poliția își face treaba și apără sediile oligarhilor? Sau cum din banii noștri se strânge rahatul de la sediile partidelor? Domnilor Streleț, Filat, Lupu, Candu, gândiți-vă la copiii dumneavoastră! Cum s-ar simți ei dimineața când s-ar trezi fără ca părinții lor să fie alături, să fie plecați de ani de zile peste hotare? Nu ne mai dezumanizați! Puneți-vă drept obiectiv o misiune imposibilă: nu mai furați!”, a declarat Fonari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...