De acum înainte fiecare a treia bere de pe glob va avea același producător

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De acum încolo, una din trei beri băute pe glob va avea același producător. După o serie de negocieri la sânge, a doua mare companie din industria berii, SAB Miller, va fi cumpărată de liderul AB InBev.

Gigantul AB InBev a acceptat să plătească 104 miliarde de dolari (68 miliarde lire sterline) într-o tranzacție record menită a asigura supremația firmei la nivel global, anunță agenția Bloomberg.

Lumea s-a împărțit în două

Cele două companii au dezvăluit că prețul plătit pentru o acțiune din pachetul majoritar se va ridica la 44 de lire.

Este o valoare cu 50% mai mare decât cotația înregistrată de acțiunile SAB Miller la data de 14 septembrie, înainte ca vestea privind negocierea tranzacției să răzbată la urechile publicului.

AB InBev deține deja mărci celebre de bere în portofoliu: Budweiser, Stella Artois, Becks, Brahma, iar după achiziția mării rivale va adaugă listei de branduri și berile Miller, Peroni sau Grolsch.

Practic, după semnarea contractului, AB InBev va avea la dispoziție jumătate din profitul raportat de industria berii la nivel global.

Din acel moment, piața globală a berii va fi împărțită între AB InBev și restul producătorilor.

Se mută în Belgia

„Este un preț bun obținut de SAB Miller. Este bine că au ajuns la un numitor comun în ceea ce privește evaluarea pachetului majoritar”, apreciază Alicia Forry, analist al Canaccord Genuity.

Perfectarea achiziției record a fost grăbită de declinul înregistrat pe piețele emergente, în special în China și Brazilia, unde SAB Miller a înregistrat o scădere a vânzărilor de 20% în lunile premargatoare negocierilor.

Afacerea AB InBev-SAB Miller este un subiect care a atras de mai multe ori atenția analiștilor în ultimii ani, cele două mari rivale neavând alte opțiuni decât fuziunea sau achizita uneia dintre ele pentru a își asigura supremația în piață.

Conform legislației britanice, AB InBev are termen doar până miercuri la 5 după amiază, pentru a depune oferta formală pentru preluarea pachetului majoritar al rivalei, dar cele două companii au convenit să amâne acest termen cu 2 săptămâni.

Astfel, dacă până pe 28 octombrie, la oră 17, multinaționala cu sediul în Belgia nu va reuși să obțină acordul acționarilor pentru plata acestei sume și nu va îndeplini criteriile legale pentru efectuarea achiziției va trebui să plătească către SAB Miller daune de 3 miliarde de dolari.

În cazul în care tranzacția se va derula fără opreliști, SAB Miller va fi incorporată în cadrul multinaționalei belgiene.

Investitori captivi

Cei doi mari acționari ai SAB Miller, Altria Group și Bevco, deținători a unui pachet de 41% din acțiunile companiei vor primi bani lichizi și pachete de acțiuni în noua firmă evaluată la 39,03 lire sterline/acțiune.

Vor fi menținuți pe post de investitori captivi pentru o perioadă de 5 ani, dar vor avea dreptul de a nominaliza directori în cadrul companiei.

La începutul acestei săptămâni, prețul acțiunilor SAB Miller a înregistrat o scădere de 1,3% pe bursa din Londra, în vreme ce o acțiune AB InBev a stagnat la valoarea de 98,35 euro pe bursa din Bruxelles.

Producătorul de bere din Marea Britanie a refuzat alte câteva oferte anterioare, inclusiv una făcută publică de AB InBev pe 07 octombrie, în valoare de 65,2 miliarde lire sterline.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...