Statul i-a plătit avocatului Andrei Chiriac peste 787 de mii de lei, după şase ani în care acesta a mers prin mai multe instanţe de judecată din ţară şi de peste hotare pentru a obţine de la firma din raionul Nisporeni Vinis-NLG o pretinsă datorie de peste 560 de mii de lei. Ca şi în cazul Aroma Floris, prima instanţă a acceptat pretenţiile avocatului, însă Curtea de Apel a casat decizia şi a trimis dosarul la rejudecare. Acest fapt a servit pentru Chiriac drept motiv de a ataca Republica Moldova la CEDO. Asta chiar dacă, înainte de a se plânge în instanţa internaţională, avocatul ajunsese la un acord de conciliere cu Vinis-NLG, contractul fiind legalizat de Judecătoria Nisporeni. Documentul stipula că Andrei Chiriac renunţă la cererile de chemare în judecată împotriva agentului economic.

Odată recepţionată la CEDO, cererea lui Andrei Chiriac a ajuns la grefa moldovenească, iar aceasta a cerut Guvernului să-şi expună poziţia. În consecinţă, agentul guvernamental a iniţiat procedura de împăcare şi s-a adresat la Curtea Supremă de Justiţie cu o cerere privind despăgubirea avocatului cu bani din bugetul de stat. Acelaşi complet de judecători care a dispus ca lui Chiriac să i se plătească peste patru milioane de lei în cazul Aroma Floris, a decis şi achitarea din contul statului a datoriei pretinse de la firma Vinis NLG. Şi dacă în primul caz, banii încă nu au fost scoşi din buget pentru că a intervenit Ministerul Finanţelor, care a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii privind mai multe încălcări admise de unii judecători, atunci în al doilea, avocatul şi-a încasat deja daunele pretinse. 

O altă similitudine între cele două cazuri este că şi aici din cei cinci judecători de la CSJ, Ion Druţă, Iulia Sîrcu, Valentina Clevadî, Iuliana Oprea şi Tamara Chişca-Doneva, ultimele două magistrate au avut o opinie separată. Ele au considerat că statul nu trebuie să plătească suma pretinsă de avocat. În urma acestei decizii a Curţii Supreme de Justiţie, membrii CSM, Tatiana Răducanu şi Dumitru Visternicean au solicitat Inspecţiei Judiciare să efectueze un control, în urma căruia au fost constatate mai multe încălcări de procedură judiciară. 

Se arată în nota inspecţiei Judiciare. Am încercat să îl întrebăm pe Andrei Chiriac de ce a mers la CEDO în condiţiile în care avea semnat un acord cu agentul economic prin care renunţa la toate pretenţiile sale, însă telefonul avocatului este deconectat.

Este un furt de proporţii din bugetul de stat, pentru care persoanele responsabile trebuie să facă închisoare, afirmă avocatul Andrei Năstase. Ca şi în cazul Aroma Floris, acesta i-a expediat procurorului general un demers prin care a solicitat iniţierea unei anchete penale. 

Serviciului de presă al Procuraturii a refuzat să ofere comentarii, iar procurorul general Corneliu Gurin se află într-o deplasare şi nu a fost de găsit. În ceea ce-i priveşte pe judecătorii de la CSJ care au impus statul să achite pretinsa datorie, şeful secretariatului instanţei a declarat că aceştia nu-şi comentează decizia.