Linkuri accesibilitate

Liderii celor trei partide aflate la guvernare resping cererile demonstranților privind demisia unor oficialități de la Chișinău


Valentin Dolganiuc: oamenii manifestează împotriva corupţiei şi furtului din bănci, or tocmai aceste probleme au fost trecute cu vederea în declaraţia AIE3.

Partidele de la guvernare au respins principalele revendicări înaintate de participanții la protestele din capitală și anume demisia președintelui și a premierului, motivând că acestea „vor arunca țara în alegeri anticipate, într-un haos politic, economic și social”. Un scrutin înainte de termen, se mai arată în declarație, ar reprezenta un dezastru pentru viitorul european al țării.

Între altele, partidele care formează AIE 3 au respins și orice tentativă de destrămare a majorității parlamentare, condamnând traseismul politic - reacție la recenta decizie a unui deputat PLDM de a părăsi fracţiunea pentru a deveni independent. Zilele trecute, bunăoară, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, s-a declarat convins că Alianța pentru Integrare Europeană va rămâne în timpul apropiat fără majoritate parlamentară.

Vorbind în nume propriu, unul dintre liderii platformei civice Demnitate și Adevăr, Valentin Dolganiuc, s-a arătat dezamăgit de conținutul declarației întocmite de AIE 3 la patru săptămâni de la declanșarea protestului din fața Guvernului. Oamenii din aşa numitul orăşel al Demnităţii manifestează împotriva corupţiei şi furtului din bănci, or, tocmai aceste probleme, observă Valentin Dolganiuc, au fost trecute cu vederea în declaraţia partidelor de la guvernare:

„Deci, este o reacţie de apărare invocând aceleaşi argumente false şi acoperindu-se cu vectorul european. Uitaţi-vă că în această declaraţie nu se vorbeşte nimic absolut despre furtul miliardului, despre faptul că toate instituţiile statului sunt acaparate, despre faptul că totul se dirijează dintr-un singur centru şi acest centru se numeşte „Plahotniuc”, despre faptul că toţi sunt şantajabili - clasa politică. Ei vorbesc cu totul despre altceva, ca şi cum în Republica Moldova nu ar exista o degradare a instituţiilor de stat.”

Europa Liberă: Vedeţi o cale de compromis?

Valentin Dolganiuc: „Indiscutabil că vedem. Pentru noi demisiile şi alegerile parlamentare anticipate nu reprezintă un moft, sunt doar un instrument cu ajutorul căruia vom putea readuce Republica Moldova pe făgaşul, pe dimensiunea europeană. Noi am etapizat revendicările Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie. La prima etapă: demiterea Procurorului General, demiterea Guvernatorului Băncii Naţionale, demiterea şefului CNA-ului şi demiterea şefului Curţii Supreme de Justiţie. Absolut nimic nu se face pe această dimensiune! O singură cărămidă care o scoatem din această construcţie a oligarhilor în ultimă instanţă va duce la prăbuşirea acestui sistem.”

Săptămâna trecută şi Partidul Socialiştilor, alături de Partidul Nostru, au lansat propriul protest împotriva actualei guvernări instalând corturi în faţa Parlamentului şi ministerului Agriculturii. Cele două formaţiuni politice cer, de asemenea, demisia preşedintelui Nicolae Timofti, a premierul Valeriu Streleţ şi a liderilor AIE 3.

Iată cum a comentat declaraţia partidelor de la guvernare, vicepreşedintele Partidului Nostru, Ilian Caşu:

„Este un regim în agonie, pe patul de moarte politică, după atâtea hoţii, corupţie, reglări de conturi, intrigi etc. Practic, cetăţeanul citeşte această declaraţie şi concluzionează: „am făcut aceste ilegalităţi, iertaţi-ne, dar mai daţi-ne o şansă”. Însă trebuie să luăm în calcul ultimul sondaj de opinie, în care majoritatea covârşitoare - 87 % dintre cetăţeni - consideră că ţara se mişcă într-o direcţie greşită. S-au izolat de popor, trăiesc într-o lume paralelă, sunt în agonie, presiunea asupra lor din partea cetăţenilor creşte şi există un singur final al acestei crize – alegeri parlamentare anticipate.”

Joi seară preşedintele Nicolae Timofti a lansat și el un mesaj public în care, între altele, a îndemnat partidele politice „să tragă învățăminte

din situația concretă în care ne aflăm și să procedeze la măsuri de însănătoșire a atmosferei din societate”.

Preşedintele a menţionat că depolitizarea instituțiilor statului ar fi o primă acțiune în acest sens, insistând că funcționarii și demnitarii care au administrat treburile statului cu rea-voință sau cu neglijență trebuie să-și prezinte demisia, urmând să fie cercetați și trași la răspundere.

Previous Next

XS
SM
MD
LG