Candu a explicat refuzul său prin faptul că proiectul a fost înaintat astăzi şi nu a trecut prin comisia juridică.

De cealaltă parte, liderul PL, Mihai Ghimpu, i-a atras atenţia lui Candu asupra faptului că nici raportul comisiei de anchetă privind situaţia din sectorul bancar, în special la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, nu a fost discutat la şedinţa comisiei juridice, dar a ajuns pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi.

„Propunerile la ordinea de zi se fac în scris înainte de şedinţă. Procedura n-a fost respectată şi nu pot să pun la vot propunerea”, a punctat Andrian Candu şi i-a închis microfonul lui Mihai Ghimpu.

De menţionat că proiectul pe care vroia să-l prezinte PL prevede că Guvernul trebuie să desecretizeze timp de zece zile deciziile luate în cazul situaţiei de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, iar toate materialele comisiei de anchetă să fie expediate unei misiuni europene care să investigheze furtul de la cele trei bănci. Totodată, proiectul obligă Guvernul să publice într-o lună suma pierderilor suportate de stat în urma situaţiei de la cele trei bănci, iar timp de 100 de zile Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară trebuie să evalueze întregul sistem bancar, după care să prezinte un raport în faţa Parlamentului.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.