Schimb dur de replici între Leancă și Filat, pe tema accederii PPEM la guvernare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele PLDM Vladimir Filat și fostul său coleg de partid Iurie Leancă au avut luni un schimb dur de replici, pe tema accederii noii formațiunii conduse de către fostul premier la guvernare.

În cadrul unui interviu pentru tribuna.md, Filat a vorbit despre posibilitatea intrării grupului de deputați condus de către Iurie Leancă la guvernare, în condițiile în care actuala majoritate parlamentară a devenit tot mai fragilă. Potrivit lui Filat, un astfel de scenariu ar însemna „un adevărat test pentru Iurie Leancă”.

„El va trebui să demonstreze ce-și dorește cu adevărat: integrarea europeană a țării sau funcţii și pîrghii administrative. Integrarea europeană a țării poate fi susţinută atât condiţionat, cât și necondiționat. Nu aș vrea să intru în detalii și să-i dau sfaturi fostului meu coleg, dar să nu credeţi că noi nu înțelegem ce se întâmplă cu adevărat în politica moldovenească, cine și ce sfori trage și care sunt scopurile urmărite în realitate”, a declarat Filat.

La scurt timp, a venit și replica lui Leancă, care a afirmat că Filat „traversează o perioadă de panică și confuzie”.

„PPEM nu va participa în nici un fel în actuala guvernare, nu o va susține și nici nu va solicita portofolii, că înțeleg că asta e cea mai mare grija a lui, nu intenționăm să-i luăm nici Vama, nici Fiscul și nici alte ‘instituții strategice’ pentru el sau colegii lui de alianță”, a declarat fost prim-vicepreședinte al PLDM.

Totodată, el a ținut să dea asigurări că PPEM va rămâne în opoziție „indiferent de numărul de voturi pe care îl va avea actuala coaliție de guvernare”.

„În ce privește posibilitatea de a negocia o nouă majoritate parlamentară pro europeană, o asemenea opțiune ar putea fi examinată doar în niște condiții care să cuprindă obligatoriu cerințele societății privind depolitizarea, deoligarhizarea, reformarea reală a instituțiilor statului, în special celor din domeniul justiției”, a mai spus Leancă.

Totuși, acum două săptămâni, în cadrul unei emisiuni la Moldova 1, fostul premier își exprimase disponibilitatea ca PPEM să participe la actul de guvernare, în condițiile în care actuala majoritate parlamentară devine tot mai „fragilă”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...