„Este Marea Adunare Naţională la care vom decide viitorul Republicii Moldova”, au declarat reprezentanţii Platformei DA, iar ştirea la acest subiect deschide topul celor mai citite articole pe Jurnal.md în această săptămână, acumulând circa 41 de mii de accesări.

Săptămâna a fost marcată şi de anunţul misiunii Fondului Monetar Internaţional despre faptul că nu va mai semna un acord de finanţare pentru Republica Moldova, din cauza demisiei guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu. Instituţia financiară va relua negocierile cu ţara noastră numai după ce Parlamentul va numi un nou guvernator al băncii centrale. Mai mulţi experţi şi lideri de opinie au menţionat că demisia lui Drăguţanu, anunţată chiar în ziua când experţii FMI au venit la Chişinău, a fost un scenariu bine pregătit pentru a bloca semnarea unui acord de finanţare pentru Republica Moldova. Articolul a înregistrat peste 40 de mii de vizite.

Urmează în top declaraţiile fostului premier Ion Sturza care le-a cerut oligarhilor să părăsească Republica Moldova. „Aţi privatizat ştampila şi semnătura ţării şi le folosiţi în interesele voastre private, dar vă rog să vă retrageţi. Întoarceţi ţara ţării. Trebuie de plecat din ţară, de aruncat telefonul în lacul Geneva şi de plecat”, s-a adresat Sturza lui Plahotniuc în cadrul unei emisiuni televizate. Fostul premier a declarat că Plahotniuc este îngerul păzitor al lui Drăguţanu şi că acesta şi-a dat demisia după un scenariu bine pregătit. Ştirea a fost citită de peste 36 de mii de ori.

Anunţul privind demisia conducerii BNM - parte din spectacolul celor „deranjaţi” de FMI, iar Drăguţanu e complice într-un scenariu mult mai mare, a comentat şi ex-ministrul Finanţelor. Potrivit lui Veaceslav Negruţa, nu este exclus că Drăguţanu nu va pleca de la cârma BNM, iar adevăratul scop al anunţului ar fi, de fapt, blocarea discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, deoarece în eventualitatea unui program cu FMI Republica Moldova va fi nevoită să îndeplinească anumite angajamente, precum finalizarea investigaţiei fraudei din sectorul bancar, ceea ce ar scoate la suprafaţă numele unor politicieni de la noi din ţară. Ştirea cu declaraţiile lui Negruţa a acumulat peste 34 de mii de vizite.

Peste 20 de mii de accesări a înregistrat şi o altă ştire de top potrivit căreia, înainte de anunţarea demisiei, Drăguţanu şi Candu au avut o întâlnire secretă de 7 ore la hotelul Nobel. Cei doi au ajuns separat la restaurant în jurul orei 16:00 şi au stat până după ora 23:00 într-un loc dosit de ochii celor prezenţi. Localul unde a avut loc întâlnirea aparţine naşului de cununie al speakerului Candu, prim-vicepreşedintelui PD Vladimir Plahotniuc.

Republica Moldova a fost criticată la întrunirea anuală a OSCE pentru proasta investigare a actelor de corupţie este o altă ştire care a atras atenţia vizitatorilor Jurnal.md, adunând circa 14 mii de accesări. Partidele proeuropene din Republica Moldova sunt adevăratele surse de corupţie din ţară, iar oligarhii dau indicaţii judecătorilor după bunul lor plac. Afirmaţia a fost făcută în cadrul şedinţei anuale de la Varşovia a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. La sesiunea dedicată independenţei judiciare, care a întrunit judecători, procurori şi reprezentanţi ai societăţii civile din statele membre ale OSCE, a fost discutat inclusiv scandalul dispariţiei unui miliard de dolari din băncile din Moldova.

Topul se încheie cu ştirea despre o posibilă fuziune dintre PCRM şi PD. După ce liderul PCRM Vladimir Voronin a declarat că, în cazul alegerilor anticipate, nu exclude fuzionarea PCRM cu PD, ideea a fost salutată atât de comunişti, cât şi de cei din PD. „În viaţă niciodată nu spune niciodată. Nimic nu se întâmplă din senin”, a spus comunistul Oleg Reidman, iar preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a menţionat că acesta poate fi un început de discuţie şi că în RM trebuie să existe un partid puternic pe eşichierul de stânga. Ştirea a înregistrat aproape 11 mii de vizite.