Linkuri accesibilitate

„De ce au aparut două tabere de protestatari în inima Chișinăului? Moldova și-așa e divizată...”


Jurnalul săptămânal cu Mihai Curagau.

Născut în 29 decembrie 1995 în satul Vărzărești, raionul Nisporeni. Student, anul II, la Universitatea ASM. Studiază și la Institutul Internațional de Managment. Practică voluntariatul.

Luni

Pe la șapte sunt trezit de sunetul iritant al alarmei. Deconectez alarma și decid să mai dorm cinci minute. Și ghici ce fac? Mai dorm aproape o oră, lucru obișnuit, cred că s-a întîmplat oricărui om. Fac un duș, arunc ceva haine pe mine și ajung la universitate fără întîrziere, încep perechile la 8:30. Totuși e o zi grea lunea aceasta, pentru fiecare dintre studenți. Ajung acasă, mănînc ceva, nu ca să mă satur, dar ca să am forțe să fac temele, totuși două universități mă extenuează, dar, ce să-i faci, cunoștințele necesită sacrificii.

Mă chinui vreo trei ore cu un grafic numit „Curba hibsometrică a planetei Pămînt”. Enervat la culme cu niște calcule stupide, plec la un market.

Procur produse. Totuși, nu sunt bine gîndite marketurile din Moldova, care-i rostul să ai 100 de feluri de pîine: cu mac, susan, fructe, cereale, dacă nu ai pîine albă simplă? Mintea mea fiind concentrată la calcule, involuntar a memorat prețurile produselor și la casă am observat că prețurile nu corespund celor expuse în market, ci sunt mai mari.

Am cerut explicații și am întrebat ce e cu amăgeala asta. Mi s-a explicat clar că dacă doresc pot să cumpăr, dacă nu, pot să las produsele și să plec. Insultat de comportamentul de la magazin, scriu în condica de reclamații și cu sufletul împăcat plec spre casă să termin lucrarea. Am o noapte înainte, poate reușesc să și dorm.

Marți

O zi banală de universitate, prima oră la IMI-Nova, încă trei la UnAȘM, ceva obișnuit pentru mine, două universități, mă obișnuiesc deja cu programul acesta încărcat. Mai fac și ceva sacrificii, mă descurc, mai găsesc timp și pentru Facebook unde primesc diferite notificări și mesaje, unul mai interesant decît altul.

Azi mi-a atras atentia unul: „A căzut Drăguțanu! Primul pion! Uraaaa!”, titrează mai multă lume pe aici. Drăguțanu dă vina miliardului furat pe Streleț. Nu vedeți că e o făcătură? Nu vedeți că se pregătește calea pentru apariția țapului ispășitor? Se bate în Streleț pentru a se ajunge la Filat. Deși miliardul a fost împărțit „frățește”, va face pușcărie numai... FILAT. Iar Plahotniuc va ieși din această mare combinație ca SALVATORUL și va fi ales Președintele RM. De Voronin se va uita, Drăguțanu va deveni, alături de puzderia de generali pensionați, unul din angajații companiilor patronului de la „Nobil Club”. Și cu asta „rivoluția” se va socoti terminată. Ar mai putea intra în forță curând și niște „omuleți verzi”, care să grăbească procesul venirii în fruntea statului a lui Plahotniuc”. Mai că nici nu am ce să adaug la spusele scriitorului Andrei Țurcanu. Dacă însă ajunge un mafiot de la Grozești să devină președinte de țară, atunci suntem o națiune naivă ce crede în cuvinte care nu costă nimic.

Mercuri

Senzația aia când cei din jurul tău parcă știu ceva, dar nu ți-o spun, se eschivează de la răspunsurile directe. Acest sentiment m-a urmărit o mare parte a zilei de marți și așteptam ca cineva să-mi zică despre ce este vorba. Mai spre sfîrșitul zilei am aflat ce ascundeau scumpii mei Profesori. Au fost anunțate rezultatele concursului pentru acordarea unei burse de către Casa Regală Română ,,Bursa Regele Ferdinand”, la care am depus și eu dosarul. Am fost felicitat de către Comisia de Concurs și anunțat că luni Universitatea Academiei de Științe îi va avea ca oaspeți pe membrii familiei regale care vor înmîna această bursă. Această bursă mi-a demonstrat încă o dată că implicarea activă a studenților în cadrul campaniilor de voluntariat, proiectelor extracurriculare și desfășurarea de activități în diferite cercuri de interese favorizează persoana în cauză și îi acordă anumite oportunități în raport cu ceilalți participanți.

Joi

De dimineață am început să mă gîndesc la viitor. Voi avea eu succes? Voi putea eu să rezist presiunii din țara aceasta? Voi fi fericit? Aceste întrebări mi-au mistuit gîndurile întreaga zi. Văzînd indiferența celor din jur, m-am simțit demoralizat și mi se părea că nu voi reuși nimic să fac pentru un viitor mai bun, dar gîndurile se schimbă odată cu conștientizarea esenței succesului și, astfel, apare fericirea, care se face din nimicuri, adevărate scîntei ale succesului. Nimicuri care-ți bucură sufletul mai mult decît cele mai mari comori ale Universului.

Mă înseninează zîmbetul oamenilor dragi, al prietenilor adevărați și al celor care mereu îmi sunt alături la bine și greu. Ei sunt forța ce mă împinge spre vîrful piramidei succesului. Spre a dobîndi ceva bine meritat, spre gîndirea pozitivă și spre dăruirea de sine în toate activitățile planificate. Chiar dacă în Moldova, atunci cînd cineva încearcă să ridice capul, acesta i se taie, noi trebuie să ridicăm cu toții capul și să devenim un popor demn!

Vineri

Un sfîrșit de săptămînă ce mi-a întrecut așteptările, am participat la un eveniment numit „Noaptea Cercetătorilor Europeni”. Am fost ca voluntar. Aș zice că știința este o magie care se redescoperă si se inovează zilnic. Am văzut o mulțime de oameni din diferite domenii de cercetare care fac descoperiri, dar toți se plîng de suma mică de resurse financiare alocate științei. Aș veni cu un îndem către demnitarii de stat care au fost prezenți la acest eveniment ca să aloce sumele necesare de bani pentru ca ștința autohtona.să progreseze și ca oanemii să castige un salarui decent pentru o muncă bine făcută.

Ma frământa un gând. De ce au aparut două tabere de protestatari în inima Chișinăului? Moldova e și așa divizată: teritorial, politic, etnic, geostrategic....

Când, oare, vom ajunge sa fim UNIȚI?

XS
SM
MD
LG