„Nu există nicio îndoială că există o prezenţă puternică rusă în estul Ucrainei. Există forţe ruse, echipamente ruseşti, iar Rusia continuă să-i antreneze şi să-i susţină pe separatişti”, a afirmat Stoltenberg într-un interviu pentru France Presse.

Oficialul a mai spus că implicarea Rusiei în conflict se manifestă în aşa fel încât este extrem de dificil să se facă diferenţă între separatişti şi ruşi.

În context, Stoltenberg precizează că, în pofida armistiţiului pe linia frontului de la începutul lunii septembrie, mai este o cale lungă de parcurs până când să putem spune că acordul este pe deplin respectat.

„Însă este cel puţin un semnal încurajator să vedem că, pentru prima dată, armistiţiul pare să reziste după o acalmie fără precedent de la reînceperea anului şcolar. Când nu există violenţe, lupte în desfăşurare, este mai uşor să faci progrese privind alte aspecte ale acordului, cum ar fi retragerea armelor grele sau accesul deplin pentru observatorii internaţionali”, a menţionat şeful NATO.

Totodată, acesta a adăugat că este de acord cu UE în privinţa faptului că Rusia trebuie să-şi schimbe comportamentul pentru a se renunţa la măsurile economice împotriva sa.