Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană declanșează proceduri de sancționare a 19 state membre ale UE


În gara Tovarnik, în Croația...
În gara Tovarnik, în Croația...

Chestiunea redistribuirii refugiaților pe ordinea de zi a summitului de urgență UE de la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat publicat de Comisia Europeană, executivul comunitar a declansat miercuri 40 de proceduri de încălcare a dreptului comunitar pentru sancționarea a 19 state membre UE, care nu au respectat procedurile europene privind acordarea de azil.

Liderii europeni se reunesc la Bruxelles astăzi pentru un summit de urgență. Aseară, miniștrii de interne și de justiție au căzut de acord asupra redistribuirii a 120.000 de solicitanți de azil.

Principala sarcină a șefilor de stat și de guvern din cele 28 de state membre este ratificarea planului de redistribuire a refugiaților pus pe hârtie de Comisia Europeană.

Reuniunea are loc după ce Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că Europa nu mai este capabilă să își administreze frontierele externe.

Germania, considerată de unele state membre vinovată (și) de această criză, și-a închis granițele după ce a acceptat mii de refugiați și a cerut insistent ca și celelalte state membre să își asume partea de responsabilitate față de azilanți.

Se așteaptă ca la întâlnirea din această seară să se discute și situația din Turcia și măsurile pe care ar trebui să le ia UE pentru a asista Ankara și vecinii săi în criza umanitară declanșată de războiul din Siria și ISIS. De altfel, găsirea unei soluții diplomatice pentru războiul din Siria este una dintre principalele teme pe ordinea de zi. Se vor mai discuta detalii legate de securitatea granițelor, amprentarea și eventuala repatriere a celor cărora li se refuză cererile de azil.

Totodată, se va mai dezbate ideea unei eventuale creșteri a contribuției UE la finanțarea programului de distribuire a alimentelor al Națiunilor Unite ( World Food Programme).

Premierii Italiei si Greciei așteaptă să plece acasă cu promisiunea că vor fi ajutați de comunitatea europeană să administreze mai lesne înregistrarea noilor veniți precum si repatrierea acelora care nu îndeplinesc condițiile pentru azil. De asemenea, cooperarea cu tările din Balcanii de Vest este un subiect important, mai ales după ce frontiera dintre Ungaria și Croația a fost închisă, iar masele de refugiați vor trebui să se confrunte cu o problemă suplimentară: venirea iernii.

Serbia a activat marți mecanismul de protecție civilă al UE pentru a putea face față valului de refugiați. Aceasta inseamnă că UE va trimite în acastă țară echipe de specialiști și îsi va coordona acțiunile cu Belgradul.

Marți seară miniștrii de justiție și afaceri interne au decis să fie relocați în țări UE, în mod oblgatoriu, 66 de mii de oameni din Grecia și Italia. Planul în ansamblu prevede redistribuirea, tot pe bază de obligativitate, a 120.000 de refugiați, și fost adoptat în ciuda votului negativ al Cehiei, Ungariei, României și Slovaciei. Finlanda, pe de altă parte, s-a abținut.

României îi revine o cotă de 2400 de refugiați, care se adaugă celor 1785 asupra cărora s-a căzut de acord săptămâna trecută. În timp ce Slovacia a spus, prin premierul său, că nu va aplica această decizie, Cehia ia în considerare ideea de a ataca hotărârea la Curtea Europeană de Justiție.

La nivelul UE rămâne în discuție soarta a 54 de mii de refugiați a căror distribuție se va face, din câte se pare, pe baze voluntare.

XS
SM
MD
LG