Sesizarea vine ca urmare a afirmaţiilor făcute ieri de Ponta, pe un site de socializare, după anunţul DNA că a fost trimis în judecată, declarând că „singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani!”.

Potrivit unui comunicat al DNA, vineri, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, constituită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii a fost inclus pe ordinea de zi şi subiectul privind aceste declaraţii lansate în spaţiul virtual de către premier.

„Cu această ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenţi la Adunarea Generală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmaţiile respective sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său. Declaraţia respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către şefii ierarhici, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform dispoziţiilor Codului de procedură penală. Astfel, afirmaţiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcţiei deţinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze şi să aducă atingere instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea procurorul, precum şi independenţei sistemului judiciar”, se precizează în comunicatul DNA.

În solicitarea adresată CSM, semnatarii consideră că afirmaţiile denigratoare făcute de premier afectează reputaţia profesională a procurorului care a instrumentat cauza.

Amintim că premierul român Victor Ponta a fost trimis în judecată e către procurorii DNA în dosarul Rovinari-Turceni, alături de alte patru persoane, printre care senatorul Dan Şova şi directorul Complexului Rovinari.