„Primul criminal care trebuie tras la răspundere - iniţiativa. Al doilea criminal este ministrul Justiţiei, care are implicare directă, ca prima instituţie care a dat aviz. Al patrulea criminal este guvernul Leancă în frunte cu acest prim-ministru care a votat, şi-a asumat răspunderea pentru această lege. Al cincilea criminal este Parlamentul în ansamblu care trebuia să iniţieze moţiune de cenzură pentru acest guvern care şi-a asumat răspunderea pentru acest proiect de lege. Toţi aceşti criminali trebuie să stea pe banca acuzaţilor şi să fie diferiţi justiţiei”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Valentin Dolganiuc.
 
De asemenea, spune Valentin Dolganiuc, trebuie demişi şi cei care aveau sarcina de a supraveghea şi verifica transferurile de bani. „Unu, Drăguţanu, care este guvernatorul Băncii Naţionale, care trebuie să supravegheze orice transfer bancar, cum au fost transferaţi în off-shore banii de la BEM, BS şi UB, cum s-a întâmplat acest lucru?”, a întrebat Valentin Dolganiuc.

„Şi am constatat că ei de fapt ştiau tot, fiindcă raportul Kroll când a făcut investigaţia se referă la datele prezentate de BNM”, a subliniat în continuare expertul economic, Victor Ciobanu.

„Este o instituţie care se numeşte CNA care are destinaţia să verifice orice tranzacţie mai mare de 500 de mii de lei. De ce nu a făcut acest lucru. Chetraru a spus în Parlament că ceea ce a prezentat Kroll este beletristică că ei cunosc mult mai mult. Dar dacă voi cunoaşteţi, de ce nu aţi întreprins nimic? Trei, Procurorul General, care are menirea fundamentală să se autosesizeze în ceea priveşte aceste crime economice”, a mai spus Valentin Dolganiuc.

„Problema e că la noi legile se interpretează nu cu bună credinţă, dar ele sunt folosite oportunist, sunt votate oportunist, implementate oportunist pentru cazuri anume. La noi cum s-a întâmplat: s-au produs anumite mişcări obscure în sistemul bancar, după care s-a constatat că au dispărut bani enormi. Deci Banca Naţională a acţionat în complicitate, iată care e problema”, a precizat Victor Ciobanu.

În opinia vicepreşedintelui Consiliului Marii Adunări Naţionale, unica speranţă la momentul actual este deşteptarea populaţiei prin presiuni majore asupra actualei guvernări şi mai ales asupra clasei politice, care se regăseşte în Parlament. „Toată, de la stânga până la dreapta, fie la putere sau în opoziţie, ei toţi s-au înfruptat din acest miliard”, a precizat Dolganiuc.