Streleț răspândeşte panică: „1 dolar ar putea ajunge să coste 40 de lei”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul Valeriu Streleț răspândeşte panică, declarând că „1 dolar ar putea ajunge să coste 40 de lei”, spune Vitalie Călugăreanu, într-o analiză pentru DW-Chişinău.

„Marţi seară, premierul Valeriu Streleţ a anunţat, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, că în cazul în care Moldova nu va reuşi încheierea unui nou memorandum de creditare cu FMI „se va prăbuşi totul”. El a menţionat că în acest caz leul moldovenesc s-ar putea devaloriza până la 40 de lei pentru 1 dolar (momentan cursul este de 18 lei pentru 1 dolar american). Premierul a sugerat că s-ar putea ca misiunea FMI în genere să nu vină în Moldova din cauza instabilităţii politice, adică din cauza protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Declaraţia lui a fost percepută ca formă de presiune, menită să-i determine pe protestatari să plece acasă”, se arată în material.

Creditorii externi și UE au anunțat că vor debloca finanțarea proiectelor destinate Republicii Moldova numai după ce autoritățile vor face ordine în sistemul bancar, pentru ca banii oferiți să nu mai fie furați.

Partenerii de dezvoltare ai Moldovei au cerut autorităților să facă tot posibilul ca să întoarcă poporului miliardul de dolari furat, la sfârșitul anului 2014, din sistemul bancar, iar vinovații să fie pedepsiți. Până în prezent, principalii suspecți în acest dosar nu au fost arestați, iar ancheta bate pasul pe loc.

Datorită presiunilor exercitate de societatea civilă, a fost contractată o companie străină „Kroll”, pentru identificarea celor implicați în furtul banilor – în prima fază, iar în faza a doua, pentru recuperarea lor. Numai că a doua etapă a investigației internaționale ar putea să nu mai aibă loc, deoarece, spune premierul Valeriu Streleț, „suma solicitată de Kroll pentru recuperarea banilor este prea mare – 60% din suma ce urmează a fi recuperată”, potrivit sursei citate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...