În ciuda faptului că nu mai ocupă primul loc, echipa pregătită de Anghel Iordănescu păstrează în continuare şanse importante de a fi prezentă la turneul final din Franţa. Există, însă, şi posibilitatea ca "tricolorii" să termine doar pe locul 3, ceea ce, aproape sigur, înseamnă o dublă de baraj pentru calificare.

"Grupa rămâne în continuare deschisă, orice se poate întâmpla. Atât România, cât şi Ungaria şi Irlanda de Nord se bat pentru primele două locuri", a declarat Iordănescu, la finalul partidei de la Budapesta.

"Suntem una dintre principalele candidate la calificare, atâta timp cât suntem încă în fruntea clasamentului, alături de Irlanda de Nord", a completat Gabi Torje.

Scenariul ideal este ca România să obţină 9 puncte din ultimele trei jocuri - cu Grecia şi Finlanda acasă şi Insulele Feroe în deplasare - situaţie în care calificarea este rezolvată, indiferent de celelalte rezultate din grupă.

În acest moment, România nu mai are de jucat cu cele două contracandidate, împotriva cărora este neînvinsă - o victorie şi trei rezultate de egalitate. În schimb, Irlanda de Nord şi Ungaria se vor întâlni la Belfast, luni, într-o partidă al cărei rezultat ne interesează foarte mult.

Dacă nord-irlandezii vor câştiga, Ungaria va mai putea obţine cel mult 6 puncte până la final, scenariu în care României i-ar fi suficiente 4 puncte în ultimele trei etape pentru a merge la Euro, presupunând că naţionala lui Michael O'Neill se va impune în restul meciurilor pe care le mai are de disputat (cu Grecia acasă şi Finlanda în deplasare).

Dacă duelul de la Belfast se va încheia la egalitate, iar Irlanda de Nord şi Ungaria nu vor mai pierde puncte până la final, "tricolorii" vor mai avea nevoie de 5 puncte pentru calificare.

În cazul în care maghiarii câştigă în Irlanda de Nord, apoi cele două echipe se impun în restul meciurilor rămase, România este obligată să obţină 7 puncte în ultimele trei jocuri.

Una dintre situaţiile în care România poate ajunge pe locul 3 este cea în care Ungaria ia 9 puncte din 9, iar Irlanda de Nord şi România iau câte 6 puncte. Astfel, britanicii câştigă grupa, iar maghiarii termină pe 2, la egalitate de puncte cu "tricolorii", dar cu avantajul rezultatelor directe.

În acelaşi timp, există şi o foarte mică posibilitate ca România să piardă chiar şi locul 3. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca Finlanda să ia 9 puncte în ultimele trei meciuri, Ungaria să obţină cel puţin 3 puncte, iar naţionala lui Iordănescu să piardă toate meciurile rămase.