Linkuri accesibilitate

În semn de protest, pe jos, spre Viena


Migranți mergând pe un câmp în Ungaria
Migranți mergând pe un câmp în Ungaria

În Ungaria, criza refugiaților și imigranților ia forme dramatice, iar Cehia și Slovacia sunt gata să creeze un „coridor” pentru trenurile cu refugiați și imigranți din Ungaria spre Germania.

În Ungaria, criza refugiaților și imigranților ia forme dramatice: pe de o parte, de peste 24 de ore, un tren plin cu refugiați este blocat la circa 40 de kilometri de Budapesta. Imigranții crezuseră joi că s-au urcat într-un tren pentru Germania. Dar trenul, pe care ironic scria mare „24 de ani de Europă fără granițe”, s-a oprit la centrul de refugiați de la Bicske, unde sutele de refugiați și imigranți urmau să fie înregistrați. Refugiații au refuzat să coboare, trenul este păzit de poliție, care le-a adus mâncare și apă. Refuzate și acestea.

La gara Keleti din Budapest
La gara Keleti din Budapest

Ministrul maghiar de externe Peter Szijarto a reluat, vineri, la reuniunea informală a miniștrilor de externe UE de la Luxembourg, teza premierul Victor Orban, și anume că Ungaria nu face decât să aplice regulile zonei Schengen, care cere înregistrarea imigranților. Și din nou a cerut să se facă o distincție clară între refugiați și imigranți din motive economice.

Între timp, în gara centrală de la Budapesta, alte sute de mii de refugiați și imigranți așteaptă un tren spre Austria și Germania. Pentru moment, degeaba. Așa că un grup de bărbați tineri a pornit, în semn de protest, pe jos, spre Viena.

Din centrul de refugiați de la Roszke, de la granița Ungariei cu Serbia, circa 300 de persoane au fugit. Se pare tot spre Austria. Dar alte peste 2.300 rămân în centru, dar refuză să fie înregistrate.

Sute de refugiați și imigranți pe podul Elisabet, după ce au părăsit gara centrală din Budapesta, îndreptându-se pe jos spre granița cu Austria, 4 septembrie 2015
Sute de refugiați și imigranți pe podul Elisabet, după ce au părăsit gara centrală din Budapesta, îndreptându-se pe jos spre granița cu Austria, 4 septembrie 2015

În baza legilor europene, un refugiat trebuie înregistrat în prima țara din spațiul Schengen în care ajunge. După care nu poate cere azil sau drept de ședere temporar decât în țara respectivă. Dacă ajunge într-o altă țară Schengen, cum ar fi Germania, trebuie să fie întors în prima țară UE, în cazul actual, Ungaria.

Cehia și Slovacia au anunțat că ar putea crea un „coridor” pentru trenurile care ar transporta refugiați și imigranți din Ungaria spre Germania, dacă Berlinul și Budapesta ajung la o înțelegere privind modul cum vor să regleze problema refugiaților. Decizia a fost anunțată de miniștrii de interne ale celor două țări, vineri. Condiția este ca Germania să garanteze că nu-i va returna pe refugiații și imigranții care au fost deja înregistrați într-o țară Schengen.

Premierii grupului de la Vișegrad se întâlnesc de asemenea la Praga pentru a discuta problema refugiaților, cele patru țări fiind între cele care se opun, în acest moment, distribuirii imigranților și refugiaților în UE, în baza unor cote stabilite prin negocieri la Bruxelles.

Migranți pe o autostradă din Ungaria, îndreptându-se spre Austria, 4 septembrie 2015
Migranți pe o autostradă din Ungaria, îndreptându-se spre Austria, 4 septembrie 2015

Pe de altă parte, Agenția ONU pentru refugiați a apelat la Uniunea Europeană să accepte 200 de mii de refugiați, în cadrul unui program de „relocare” care să stabilească și cote clare de refugiați și imigranți pentru fiecare țară membră. În caz contrar, zecile de mii de refugiați vor fi lăsați pe mâinile traficanților și criminalilor, a avertizat Antonio Guterres, președintele agenție ONU.

Anul aceste, peste 350 de mii de refugiați din Orientul Mijlociu, Afganistan și nordul Africii au ajuns în Europa, peste Marea Mediterană. Se așteaptă ca după Siria, Afganistanul să fie cel mai mare „furnizor” de refugiaţi în viitoarele luni, pe măsură de scad șansele unui armistițiu între guvern și milițiile Taliban.

Refugiații și imigranții primiți și ajutați la Viena
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG