Aceasta a fost acuzată de evaziune fiscală şi abuz de putere, după ce a scos la iveală mai multe cazuri de corupţie ce se referă la afacerile dubioase ale preşedintelui azer. 

Solidari cu jurnalista Khadija Ismayilova, jurnaliştii s-au legat la gură cu banderole negre şi au protestat în faţa ambasadei Azerbaidjan. Totodată, manifestanţii inscripţionat pe pancarte mesaje în care au cerut eliberarea ziaristei azere.

Misiunea diplomatică nu a comentat acţiunea de protest. Manifestanţii au declarat că vor continua protestele şi în următoarele zile.

Khadija Ismayilova, care lucrează pentru filiala Europei Libere din Azerbaidjan, a fost învinuită de calomnie, evaziune fiscală, activităţi economice ilegale şi abuz de putere, dar şi determinare la suicid. La rândul său, jurnalista susţine că toate acuzaţiile sunt lipsite de temei. Mai mult, în ultima alocuţiune în instanţă, Ismayilova a declarat că alături de ea pe banca acuzaţilor trebuie să stea preşedintele Azerbaidjanului.

Ismaylova are 39 de ani şi a relatat despre afacerile familiei presedintelui Ilham Aliev si situatia drepturilor omului in Azerbaijan. Conducerea filialei Europei Libere din această ţară susţine că decizia instanţei este una politică, iar Amnesty International o consideră pe Khadija Ismaylova prizonieră de conştiinţă. Ea a primit mai multe premii importante internaţionale în jurnalism si pentru curaj.