image
Sursa foto: jurnaltv.md

„Așteptăm să înghețăm și să ne ducă la cimitir”; Oamenii nu mai știu cum să facă față scumpirilor care nu contenesc // VIDEO

Pentru mulți oameni, salariile și pensiile abia de le ajung pentru întreținere. Singura soluție ar fi să economisească și mai mult, de acum încolo.

„Vai de capul nostru! Iată, vine iarna, închipuiți-vă: lemne nu-s, dar dacă vor fi o să fie foarte scumpe. Ce facem noi cu pensia? Nimic.”

„Suntem prăpădiți, prăpădiți suntem. E greu și rău.”

„Totu-i scump, n-ai ce mânca, n-ai nimic. Gazul e scump, lemne nu-s. Au spus că ne vor da lemne, dar nici în ziua de azi nu se aude nimic, nimeni. Nici vorbă de lemne, nu-i nimic, țipenie. Nimeni nici nu se arată să vadă, oameni buni aveți cu ce intra în iarnă? Aveți ce mânca? Nimeni, țipenie.”

„Ce să fac? Nu fac nimic, așteptăm să înghețăm cu tot cu nepoți și să ne ducă la cimitir.”

„Mă bag în datorii, primesc banii, iarăși îi dau și iarăși iau pe datorie.”

Potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile medii de consum s-au majorat în luna septembrie curent, comparativ cu luna august, cu aproape 1,5%. Pe de altă parte, inflația anuală este într-o ușoară scădere. Asta pentru că în luna septembrie trecut, deja începuse maratonul scumpirilor, iar statistic vorbind, inflația de acum este mai puțin accelerată comparativ cu toamna trecută.

Dacă e să ne uităm la evoluția anuală a inflației, atunci aceasta a crescut comparativ cu luna septembrie a anului trecut cu 33,97%. Este o ușoară scădere a ritmului inflației față de luna august curent, când acest indice a ajuns la 34,29%.

Deși Republica Moldova este în continuare afectată de scumpiri galopante, rata inflației din luna septembrie a fost mai mică decât în unele țări din centrul și estul Europei - Turcia, Olanda, Germania, Polonia, Austria și Macedonia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: