image
Sursa foto: Profimedia

Brittney Griner, condiții de coșmar în închisoarea din Rusia! Joe Biden vrea să discute cu Vladimir Putin

Baschetbalista americană Brittney Griner (31 de ani), condamnată în luna august la nouă ani de închisoare în Rusia, pentru posesie şi trafic de droguri, se confruntă cu o situație dificilă în penitenciar.

Brittney Griner, campioană mondială şi olimpică, a fost arestată în februarie 2021 pe un aeroport din Moscova, cu ulei de canabis în valiză.

Avocatul baschetbalistei americane a contestat decizia instanței din Rusia, iar recursul va fi judecat pe 25 octombrie, la Moscova.

Între timp, Griner deplânge condițiile din închisoare. Avocatul Alexandr Boykov a declarat că baschetbalista și alte două deținute împart o celulă mică. Americanca poate să iasă afară o singură dată pe zi, într-o curte mică. 23 de ore din cele 24 le petrece în celulă.

“Nu este într-o situație atât de bună precum a fost înainte. Acum citește o carte despre Rolling Stones și joacă un joc similar cu Battleship. Patul în care doarme a fost modificat pentru a se potrivi cu înălțimea ei. Este deja frig în acea închisoare.

Nu este convinsă că SUA vor reuși să o aducă acasă. Este foarte îngrijorată că va trebui să execute toată sentința în acea închisoare. Suferă mult pentru că nu poate să comunice cu familia”, a spus Boykov, într-un interviu pentru New York Times.

Un alt motiv de îngrijorare este faptul că Statele Unite nu au mai avut acces consular la Brittney Griner de la începutul lunii august, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.

Președintele american Joe Biden a anunțat că vrea să discute cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre situația baschetbalistei americane.

Cei doi șefi de stat s-ar putea întâlni în luna noiembrie, la Summitul G20.

Guvernul Statelor Unite susţine că Griner a fost reţinută pe nedrept şi a propus să îl ofere la schimb pe Viktor Bout, un traficant de arme rus care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite, în schimb urmând să intre şi Paul Whelan, care ispăşeşte o pedeapsă de 16 ani de închisoare în Rusia pentru "spionaj".

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: