image
Sursa foto: azertag.az

Preşedintele Azerbaidjanului: Armenia a comis crime de război sistematice împotriva civililor și militarilor azeri

În ciuda soluționării conflictului din Karabakh, Armenia continuă provocările militare la graniță. Armenia a comis în mod sistematic crime de război împotriva populației civile și a personalului militar din Azerbaidjan. Declaraţiile au fost făcute de președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, la sesiunea plenară a celui de-al 6-lea Summit al Conferinței privind Interacțiunea și Măsurile de Consolidare a Încrederii în Asia, care a avut loc la Astana, Kazahstan, informează AZERTAC.

De la Primul Război din Karabakh și până în prezent, aproximativ 3.900 de cetățeni azeri sunt daţi dispăruți. Cei mai mulți dintre ei au fost torturați, uciși și îngropați în gropi comune. Anul acesta am găsit gropi comune în două sate eliberate de ocupație”, a spus şeful statului azer.

Subliniind că Armenia ar trebui să furnizeze Azerbaidjanului informații despre soarta persoanelor dispărute și locurile exacte ale gropilor comune, șeful statului a spus: „De aproape doi ani cerem aceste informații, dar guvernul Armeniei refuză să le transmită Azerbaidjanului, asociindu-se astfel cu liderii criminali ai fostelor regimuri armene”.

Preşedintele azer a menționat că, în ciuda soluționării conflictului din Karabakh, Armenia continuă provocările militare la graniță. Ultima a avut loc în luna septembrie a acestui an.

Ilham Aliyev a mai subliniat că Forțele Armate azere au trebuit să recurgă la contra-acțiuni decisive pentru a opri provocarea militară armeană. Responsabilitatea pentru toate aceste provocări îi revine conducerii politico-militare din Armenia.

În ciuda celor trei decenii de suferință a mai mult de un milion de azeri, expulzați din casele lor ca urmare a curățării etnice comise de Armenia, în ciuda barbariei fără precedent, de distrugere a sute de orașe și sate ale noastre, Azerbaidjan a oferit Armeniei să semneze un acord de pace bazat pe recunoașterea reciprocă a integrității teritoriale a celuilalt”, a subliniat președintele Azerbaidjanului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: