image
Sursa foto: britannica.com

Avertismentul experților: Oceanul Pacific se închide pentru a forma un nou supercontinent

Potrivit oamenilor de știință, scăderea consistentă a dimensiunii Oceanului Pacific va sfârși prin a forma un nou supercontinent numit Amasia. Experții din Australia spun că Oceanul Pacific se închide încet în sine și se micșorează cu aproximativ 2,5 cm, conform previziunilor sale.

Deși oamenii de știință au spus că acest lucru nu este ceva ce se va întâmpla în viitorul apropiat, ei cred că se va întâmpla. Calculele au plasat formarea unui nou supercontinent între 200 și 300 de milioane de ani, unde se vor forma mase terestre cu America și Asia, care se vor ciocni pentru a crea Amasia.

Folosindu-se de simulări pe supercomputere, oamenii de știință de la Universitatea Curtin din Perth, Australia, au folosit simulările care i-au condus la predicția lor.

Scriind în National Science Review, ei au spus: „Se crede că supercontinentele cunoscute ale Pământului s-au format în moduri extrem de diferite, cu doi membri finali: introversia și extraversia. Primul implică închiderea oceanelor interne formate în timpul destrămării supercontinentului anterior, în timp ce al doilea implică închiderea superoceanului extern anterior.”

Aceștia au adăugat: „Cu toate acestea, nu este clar ce a cauzat un astfel de comportament divergent al ciclurilor supercontinentale care au implicat interacțiunea de ordinul întâi între plăcile tectonice de subducție și mantaua. Aici abordăm această întrebare prin modelarea geodinamică 4D folosind configurații tectonice realiste.”

Cel mai vechi supercontinent cunoscut din lume, Nuna, s-a unit în urmă cu aproximativ 1,8 miliarde de ani, iar Chuan Huang, de la Grupul de Cercetare a Dinamicii Pământului de la Curtin, spune că un supercontinent ar trebui să se formeze în „câteva sute de milioane de ani”.

El a spus, citate de Aleph News: „În ultimii 2 miliarde de ani, continentele Pământului s-au ciocnit pentru a forma un supercontinent la fiecare 600 de milioane de ani, cunoscut sub numele de ciclul supercontinentelor. Acest lucru înseamnă că actualele continente se vor reuni din nou peste câteva sute de milioane de ani.”

El a explicat raționamentul care a stat la baza alegerii numelui „Amasia” ca fiind următorul supercontinent al lumii.

„Noul supercontinent rezultat a fost deja numit Amasia deoarece unii cred că Oceanul Pacific se va închide (spre deosebire de Oceanul Atlantic și Indian) atunci când America se va ciocni cu Asia”, a explicat el.

Noutăţile partenerilor

comentarii: