image
Sursa foto: oec.world

Un bărbat care ar fi vândut Rusiei cipuri ce pot folosite în industria armelor, arestat în Olanda

Procurorii olandezi din domeniul criminalității financiare au anunțat vineri că au arestat un bărbat în vârstă de 55 de ani, care este suspectat că ar fi vândut uncor entități din Rusia cipuri care ar putea fi folosite pentru arme, încălcând legea națională privind sancțiunile. Bărbatul ar avea dublă cetățenie, olandeză și rusă.

Cazul este primul de acest gen din Olanda după ce invazia Rusiei din 24 februarie a Ucrainei a dus la sancțiuni europene împotriva Moscovei, inclusiv interzicerea exporturilor de produse electronice.

„Suspectul a livrat, printre altele, microcipuri unor entități și companii din Rusia. Aceste microcipuri pot fi folosite pentru producerea de arme”, se arată într-un comunicat al agenției de investigare a crimelor financiare din Olanda (FIOD).

De altfel, potrivit unei purtătoare de cuvânt a FIOD, suspectul are dublă cetățenie, olendeză și rusă, conform publicației Reformatorisch Dagblad.

Procurorii au precizat că l-au arestat pe suspect în estul țării și au confiscat probe, inclusiv inventarul său de electronice și conturile bancare private și de afaceri, și „stocul comercial de bunuri (electronice)”.

Suspectul „a pretins în mod conștient” că produsele pe care le-a exportat vor fi folosite în altă parte decât destinația lor reală.

„Se știe că industria rusă de arme se confruntă în prezent cu o penurie serioasă a acestor microcipuri. Probabil că suspectul a pretins în mod deliberat că aceste mărfuri au o altă destinație decât destinația finală reală Rusia, pentru a evita sancțiunile impuse”, conform FIOD.

Au fost dispuse măsurile necesare pentru oprirea livrărilor.

Bărbatul a fost reținut pe 30 septembrie, iar judecătorii au dispus arestarea sa preventivă, conform FIOD și Reuters, citate de Adevărul.

Procurorii olandezi și ofițerii vamali au lucrat împreună la acest caz, cu sprijinul agenției europene de coordonare a poliției Europol.

Noutăţile partenerilor

comentarii: