image
Sursa foto: Tass

Gazprom, atenționare pentru Guvernul de la Chișinău: „Avem dreptul de a rezilia contractul actual în orice moment”

Acordul privind stingerea datoriei pentru gazul furnizat nu a fost semnat din vina părții moldovenești, iar Gazprom are dreptul să rezilieze actualul contract, atenționează concernul rus într-un comunicat emis astăzi.

Potrivit Gazprom, limitarea volumului livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova este cauzată de refuzul unilateral al părții ucrainene de a accepta gaz rusesc la stația Sokhranivka.

„În plus, partea moldovenească încalcă în mod regulat prevederile contractului privind termenele de plată pentru gazele naturale furnizate. Din acest motiv, Gazprom are dreptul de a rezilia contractul actual în orice moment”, se arată într-un comunicat al companiei.

Precizăm că Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. Astfel, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%.

Vicepremierul Andrei Spânu a declarat astăzi că motivul invocat de Gazprom nu este argumentat, iar „incertitudinea în care operează Gazprom în această perioadă este foarte mare”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: