image
Sursa foto: customs.gov.md

Serviciul Vamal a desfășurat o operațiune de combatere a infracțiunilor de mediu și transportării ilegale a deșeurilor

Serviciul Vamal în conlucrare cu Inspectoratul General al Poliției și Inspectoratul pentru Protecția Mediului, au desfășurat operațiunea regională „TOX” sub egida SELEC.

Operațiunea regională „TOX” desfășurată în perioada 6-15 septembrie 2022, este un eveniment focusat pe combaterea infracțiunilor împotriva mediului, îndeosebi a infracțiunilor ce țin de transportarea ilegală a deșeurilor.

Scopurile principale ale Operațiunii sunt: identificarea și combaterea traficului ilicit de deșeuri, utilizarea schimbului de informații și realizarea investigațiilor comune cu statele participante în operațiune, și intensificarea controlului vamal la punctele de trecere a frontierei și la posturile vamale interne de control a regimului vamal de tranzit.

Astfel, traficul ilicit de deșeuri este o amenințare la adresa securității naționale cât și internaționale și o provocare tot mai mare pentru administrațiile vamale din întreaga lume, deoarece transportul substanțelor periculoase este un fenomen complex și mult aspectual, cu o serie de riscuri inter conexe pentru cetățeni și societate în ansamblu. Problema traficului ilicit de deșeuri este una globală și necesită o abordare în context transnațional, urmând ca eforturile naționale de combatere și contracarare a fenomenului să fie încadrate și coordonate cu activitățile realizate pe plan internațional.

Serviciul Vamal își reiterează angajamentele în privința identificării, prevenirii și combaterii traficului ilicit de deșeuri, prin intensificarea măsurilor de control, atât la trecerea frontierei de stat, cât și în interiorul țării, prin utilizarea schimbului de informații și inițierea investigațiilor de rigoare, coordonate în comun cu țările participante la Operațiune.

Noutăţile partenerilor

comentarii: